Циганският кмет на Симитли Живко Илиев – Кантона: Тук гласове не се купуват не се и продават, защото всички си гласуват за г-н Апостолов

Отивам в циганската махала на Симитли, за да се срещна с ромския лидер Живко Илиев – Кантона. Всички го познават и уважават. Той е човека, който взима важните решения в махалата.

Кажи приятелю, защо те слушат циганите?
– Причината е, такава че трябва да има някой тука, който да отговаря за ромите, но то по принцип навсякъде е така. Тук с кметът на Община Симитли, Апостол Апостолов се разбираме много добре. Приятели сме от детство и аз винаги съм го подкрепял и уважавал. Още преди да стана ромски лидер съм с него.

Това означава ли , че всички роми са доволни от кмета?
– Почти всички сме доволни от г-н Апостолов, но има и неща които трябва да се поизгладят малко.

Какво имаш в предвид?
– Ами например това, че нямаме роми, които да работят в детската градина, училищата, болницата и в кметството… Говорим за интеграция на ромите, не допускат наши хора до тези работни места, но иначе кмета помага на всички във всяко едно начинание.

Има ли цигани с нужното образование за тези работни места?
– Е как… Много ясно имаме със средно и с висше образование. Това е най-големия проблем в квартала. Като цяло няма човек, който да се оплаче от г-н Апостолов, защото той помага не само от поста си, като кмет а и като човек. Например, ако някой се разболее и има нужда от помощ той човека помага… За абитуриентските балове, винаги помага… По Гергьовден и всички други празници също помага. Винаги се обръща към ромите с разбиране и уважение. Това го казвам, за да се знае, че е човек който е приятелски настроен към нас не само по време на избори.

Значи вие от махалата го подкрепяте на 100% за предстоящите избори?
– Ооо, не само ние от махалата, то е всички българи си го подкрепят и уважават. Цялата Община го подкрепя, Той направи много и се е доказал през годините.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 11 Септември до 17 Септември 2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене