ЧЕРВЕН СКАНДАЛ В ПЕТРИЧ! С 87 гласа БСП номинира бизнесмена Г. Хаджимаргаритов за кмет, опозиционери избухнаха: Д. Капитанов го наложи, конференцията бе манипулирана

На общинската си конференция в събота БСП – Петрич подкрепи кандидатурата на бизнесмена Георги Хаджимаргаритов за кмет на общината, за това решение гласуваха 87 делегати, двама „се въздържаха”, двама гласуваха „против”. Водач на листата на социалистите е общинският председател Димитър Капитанов. Подреждането на кандидат-съветниците ще извърши общинският съвет на БСП, като 5, 7 и 11-то място са отредени за коалиционния партньор Отечествен съюз. Опозицията на сегашното партийно общинско ръководство определи конференцията като манипулирана и предварително режисирана. Опозиционерите се опитаха да предложат за гласуване протестна декларация, но предложението им бе отхвърлено.

На конференцията дойдоха знакови личности, които са сериозни и непримирими опоненти един на друг – Андон Данаилов, Андон Чопаков, адвокат Божана Тошева, Новко Попов, Стоян Милев, Иван Митушев. Не бяха гласувани и избрани комисия по проектопредложенията и комисия за провеждане на гласуването, нямаше квестори за преброяване на гласовете. Водещата Йорданка Атанасова сама броеше от президиума вдигнатите делегатски карти, като определи гласувалите „за” по броя на вдигнатите делегатски карти, на „въздържалите се” и „против”. Присъствието на областния председател Юлиан Гошев и ексдепутата Емил Костадинов от  Благоевград опозиционерите изтълкуваха като подкрепа за Капитанов.

Самият Капитанов и Георги Янкулов си оттеглиха номинациите за кандидати за кмет. Остана единствено кандидатурата на опозицията Никола Попов. В самото начало на конференцията Емил Костадинов започна направо с предложението на Георги Хаджимаргаритов: Сред нас има личност, която заслужава нашата подкрепа, заяви Костадинов, като описа Хаджимаргаритов като човек с леви убеждения. След края на думите му водещата Атанасова веднага предложи за гласуване предложението му. Но Никола Попов и председателят на Клуба на ветераните към БСП – Петрич Ангел Иванов възроптаха и поискаха думата. Получи я само Попов, който се опита да защити идеята, че БСП трябва да издигне за кмет свой член. Иванов поиска отново думата, но водещата Атанасова покани на микрофона кандидата Хаджимаргаритов. Той обаче демонстрира уважение и джентълменски предаде микрофона на Иванов. „Познавам Хаджимаргаритов, пожелавам му успех. Но нека на първи тур излезем с наша партийна кандидатура. А на втория тур ще подкрепим Хаджимаргаритов, ако отиде на балотаж”, каза Иванов.

Настоящият общински съветник от БСП Христо Малчев гневно заяви: „По срамен начин се води конференцията. Колежке Атанасова, по срамен начин позволявате на Капитанов да ви манипулира. Единственото желание на Капитанов е да бъде водач на листата. Капитанов, ще те изберем, та белким да имаме един съветник. Сегашната общинска власт е вкарала в капана си всички кметове, и вие, Капитанов, сте в този капан. Срам ме е, че присъствам на тази конференция”, заключи Малчев.

Председателят на клуба на ветераните Ангел Иванов заяви, че конференцията е добре подготвена, и се възмути, че делегатите са отказали да приемат протестната декларация, подписана  от 29 партийни членове. Според декларацията ръководството на БСП – Петрич и председателят Капитанов трябва да подадат оставка, конференцията да избере ново общинско ръководство или 15- членен временен щаб за подготовка на изборите. Организационното състояние на партията в общината е слабо, младежката организация начело с председателя й Александър Главчев е занемарена, Йорданка Атанасова слабо работи с жените социалистки. Подписалите декларацията предлагат за кандидат за кмет на общината да бъде издигнат 46-годишният педагог и бизнесмен Никола Попов, който е партиен член. Самият Капитанов има амбицията да бъде на първо място в листата за общински съветници, а подреждането й или не го интересува, или над него ще се умува допълнително. Лично Капитанов казва, че ще си даде оставката като председател след изборите, се казва в декларацията.

„Тази конференция беше манипулирана. Вместо делегати, бяха докарани членове, на които бяха раздадени делегатски карти. Това означава, че е имало нелегитимни делегати. На конференцията бяха поканени областният председател Юлиан Гошев и Емил Костадинов, за да подкрепят Капитанов. Като член на партията от 62 години и председател на Клуба на ветераните поисках да бъде гласувана декларация, подписана от 29-има членове. Поисках думата, не ми я дадоха, даде ми я Хаджимаргаритов. Не знам партийният устав да позволява подобен диктат”, заключи Иванов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене