ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ: Благоевград в бедствено положение заради коронавируса, личните лекари са в ужас: Професорите и доцентите да кажат къде са леглата, щом хора с пневмонии са у дома

„Covid картината е доста сериозна и поражда в мен и огромна тревога, и огромно недоволство и гняв.“ Това каза пред БНР общопрактикуващият лекар от Благоевград д-р Димитринка Вълчанова, като определи ситуацията в града като бедствена.

„В същото време срещаме сякаш една съпротива от нашите управляващи – говоря за Благоевград, да се вземат навреме много по-сериозни мерки, за да ограничим това лавинообразното разпространение на Covid инфекцията“, каза д-р Вълчанова. В

Благоевград не беше направено нищо допълнително, за да бъде спряно разпространението на инфекцията, смята общопрактикуващият лекар.

„Всяко изказване на управляващите започва с фразата, с репликата „Има легла“. Знаете ли обаче колко е празна от съдържание тази реплика? Какво значи легла? Какви са тези легла? Това не са легла в спа центрове и хотели. Това са болнични легла и на тях ляга болен човек“, коментира общопрактикуващият лекар.

Каквото и да направим, където и да поставим легла, докато не спрем разпространението на инфекцията, легла няма да има, допълни д-р Вълчанова.

Легла няма, категорична е д-р Димитринка Вълчанова, която разказа за 10-15 души с двустранни пневмонии, които лежат вкъщи и уточни, че това са данни само от последната седмица.

„Пневмонията вече е усложнение. Двустранната пневмония вече е сериозно усложнение. Да не говорим, че става дума за хора във възраст рискова, със съпътстващи допълнителни сърдечно-съдови, ендокринни, бъбречни, чернодробни заболявания, които изисват този пациент да бъде наблюдаван, да бъде лекуван в болнично заведение,“ обясни тя.

Личните лекари полагат неимоверни усилия да лекуват такива пациенти, изтъкна д-р Вълчанова, която има над 70 обаждания от свои пациенти дневно.

След като общопрактикуващите лекари останалата част от съсловието ги тълкува като не толкова знаещи, нека знаещите, доценти и професори, да обяснят как се лекува една такава пневмония при диабетик и при сърдечно-съдово болен, призова личният лекар.

Лесно е, когато 24 часа се наблюдава динамиката на един пациент в болница, допълни Димитринка Вълчанова.

„Дали някой от колегите болнични, много знаещи и още по-много знаещи, ще излязат и ще поемат ангажимента да лекуват такъв пациент само по субективни оплаквания, по телефона? Кажете ми вие как по телефона се преценява чернодробната дисфункция, как се преценява бъбречната дисфункция?“, продължи д-р Валчанова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене