Статус на Заев за македонския език предизвика българска реакция

Статус на премиера на Македония Зоран Заев предизвика реакцията на българската партия ВМРО.

Заев написа във Фейсбук, че македонският език ще бъде признат за официален от 500 милиона души след влизането на Македония в Европейския съюз.

„Сега пък господин Заев напомня, че с едно евентуално влизане на Македония в ЕС някой ден езикът, който в македонската конституция се нарича македонски, ще стане официален в ЕС. Да, господин Заев, но ние отново ще напомним, че този език също е част от общата ни история”, коментират от ВМРО, след като припомнят, че президентът на югозападната ни съседка говори и за Илинденско-Преображенското въстание като за македонско.

 

„Ние, Патриотите от ВМРО, разбираме прекрасно, че г-н Заев е в изборна кампания за референдума, но напомняме, че никъде в Европа не спорят за подобни неща като език”, посочват от партията, чиито лидер е вицепремиерът Красимир Каракачанов.

 

„Кипър – като стана член на ЕС, не тръгна да отстоява отелен кипърски език и кипърците прекрасно се разбират с хората в Атина. Безумието да се претендира за признаването на език е все едно австрийците да твърдят, че езикът им не е немски”, подчертават от ВМРО.

 

Според тях, „ако Македония иска да става член на ЕС, то трябва да се занимае с много по-важни и съществени за вътрешната си политика работи, а не да допуска измислени поводи за обостряне на приятелските отношения с България”.

 

От ВМРО напомнят „на господин Зев, че той ще трябва да спечели и общественото мнение не само в Македония, но и в България. България е повече от приятел и българите подкрепят по пътя на Македония към НАТО и ЕС. Но българите трудно ще разберат тези ежедневни закачки с историята.  А точно ние, българите, ще имаме последната дума, когато Македония е на прага на ЕС”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене