Кметът на Банско Георги Икономов и заместник-областният управител Асим Адемов откриха реконструираното читалище на село Филипово

С официална церемония, кметът на община Банско Георги Икономов, заедно със заместник- областния управител на област Благоевград Асим Адемов и домакинът – кметът на село Филипово Ариф Моллов, откриха изцяло ремонтираното читалище „Никола Вапцаров” в населеното място. Строително-ремонтите дейности са в изпълнение на партньорски  проект между община Банско, община Гевгелия, Македония и Министерство на регионалното развитие. Неговото наименование е „Обща култура, традиции и история – мост към нашето европейско бъдеще“, като общата му стойност е 298 963,17 евро. 85% от средствата са осигурени от Европейския съюз, а 15%  са национално съфинансиране.

Направена е цялостна реконструкция на читалището, в резултат на която  са обособени многофункционална зала, зала за кръжочни дейности, компютърен кабинет и библиотека. Прилежащите им части също са реновирани.

Обновяването на читалището в село Филипово е основната дейност по проекта за община Банско. Паралелно с това се планира откриването на съвместна етно изложба, придружена от фолклорна вечер, която да представи културата и традициите на двете общини. Ще бъде разработен също общ туристически гид.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене