Мъжко хоро и тази година на Йордановден в Благоевград

Прогнозираните ниски температури не изплашиха мераклиите и над 70 човека вече са се записали

 

 

Прогнозата за изключително ниските температури на Йордановден не изплаши мераклиите за изваждане на кръста от река Благоевградска Бистрица. Вече 70 човека от 7 групи плюс самостоятелни участници са се записали за участие в ритуала утре. Божият символ ще бъде хвърлен в ледените води точно в 10:30 часа. Половин час по-рано в двора на църквата участниците в ритуала по изваждане на кръста ще преминат предварителен инструктаж от свещеник и полиция.

За трета поредна година мъжко хоро ще се извие в ледените води на реката след като кръстът бъде уловен. 15 младежи от Плаж махала, облечени в носии, ще подхванат хорото под звуците на гайди.

От храмовото настоятелство съобщиха, че е имало предложение ритуалът да се проведе на езерото в парк Бачиново, но то е било отхвърлено.

От там се надяват и тази година подобно на миналите две, в реката да не се стига до скандали и сблъсъци и всичко да протече в духа на празника.

Право да влязат в ледените води на река Бистрица имат всички записали се, които обаче трябва да са на възраст от 14 до 60 години.

След като кръстът бъде изваден от водата, той ще остане за съхранение в църквата, като след 40 дни с него свещениците ще отслужат водосвет за здраве в дома на човека, който го улови утре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене