7000 изригнаха и два пъти връщаха на бис Биг Бенд Благоевград на джаз фест в Ниш

7-хилядна публика два пъти върна на бис Биг Бенд Благоевград със солисти Васил Петров и Христина Палева на джаз фестивала „Нишвил“ в сръбския град Ниш, който приключи завчера. За първи път благоевградският бенд бе сред участниците във феста с 21-годишна история и име, което препраща към световния джаз и кънтри фестивал в Нашвил, столицата на щата Тенеси в САЩ.

„Събитието е наистина впечатляващо, провежда се на 10 сцени в парк в центъра на града и тази година бе събрало 50 000 души публика и 100 групи и солови изпълнители”, разказа диригентът на благоевградската формация Борис Янев.

Бендът замина за Ниш веднага след участието си в джаз феста в Банско, двете музикални събития са създали традиция да си сътрудничат и да обменят част от най-добрите изпълнители. „Организацията беше отлична, 400 младежи доброволци с отличен английски от цялата страна обгрижваха участниците, всяка група разполагаше с отделна тента на открито с диванчета, маси, фотьойли, с хладилник, пълен с безалкохолно и бира, и дори самостоятелeн фургон с климатик и WC”, допълни диригентът.

Той и колегите му останали впечатлени, че музикалното джаз събитие всъщност обединило различни стилове, включително фолклор, диско, рок и етно, имало дори сцена за нови проекти на сръбски и чуждестранни известни DJ, а в рамките на фестивала известни музиканти провели няколко workshop занятия, напълно безплатни за желаещите да научат повече, без значение дали са от публиката, или от музикантските среди.

Още с първото си изпълнение на немного популярното парче на Франк Синатра „L.A. is my lady” Васил Петров вдигнал на крака солидната публика и по време на целия концерт на Биг Бенд Благоевград хората танцували. Аплодисменти наградиха и дуетите му с Хр. Палева и изпълнението на емблематичната песен „My way”.

След запомнящото се участие на Биг Бенд Благоевград в двата летни фестивала в Банско и Ниш музикантите до дни започват подготовка на нов проект през есента с младата джаз надежда на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград Лъчезар Кацарски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене