Обстановката в Гърмен остава нажежена

гърменДобилото популярност благоевградско село Гърмен вчера се размина на косъм от нови сблъсъци между българи и роми вчера, пише вестник „Монитор“ в днешния си брой. Конфликтът започнал малко преди обяд и за минути се нажежил до червено. Само адекватната реакция на една от страните и бързата намеса на полицията предотвратила неприятната ситуация.

„Веднъж в месеца ромите се събират на моста до Чинара, на същото място, където ни хвърляха камъни преди два месеца. Раздават им светлоотразителни елеци, мотики и лопати, за да имитират почистване на Гърмен и Марчево. Трябва да отработят по 14 дни в месеца, за да получат социалните помощи”, каза Розен Марчев, един от инициаторите на протестите за събаряне на незаконните постройки в гетото.

 

По време на сбирката ромите започнали да подвикват и да се заканват на група младежи от селото.

„Вие нашите къщи не можете да съборите, но ние ще ви подпалим всички”, в прав текст се заканвали циганите. Розен Марчев допълни още, че пристигналите веднага жандармеристи, които продължават да дежурят денонощно на входа на махалата, са предотвратили назряващия ръкопашен бой. Хора от селото дори се заканили сами да съборят къщите на ромите. Скоро в помощ на жандармеристите пристигнало подкрепление от Гоце Делчев и напрежението стихнало.

„Нарочно някой ги кара да ни провокират, за да стане сблъсък. Това от наша страна няма как да се случи. Ние два месеца всеки ден правихме мирни протестни шествия, ще продължим пак, ако не съборят бараките”, допълни накрая Марчев.

 

Жители на Гърмен се чудят кой плаща тока на ромите. На входа на махалата има един единствен електромер, на който се отчита изразходваният ток от всички колиби. Сметката се погасява редовно вероятно от евангелистката фондация, която построи ламаринената църква. Но официално никой не знае кой и защо плаща изразходваната електроенергия от ромите, недоумяват гърменци.

Вчера преди обед представители от инициативния комитет „За Гърмен” внесоха петиция в Министерския съвет със 700 подписа на жители на общината. В нея се настоява правителството да изпълни задължението си по закон и в най-скоро време да се съборят всички над 100 незаконни постройки в гетото.

„До 2 седмици, ако държавата не събори постройките, хората от Гърмен и Марчево сами ще приложат закона”, каза Иван Байрактаров, един от вносителите на петицията.

 

Решението за отлагането е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради писмо на Европейския съд по правата на човека, в което се иска България да спре разрушаването на тези постройки, докато не бъдат осигурени жилища на ромите.e-79.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене