Екшън на пътя! Шофьор не спря на стоп-палка, даде газ, сестра му раждала, полицията ошашавена

Шофьор от Добринище отърва глоба от 200 лв. за отказ да спре при подадена стоп-палка от полицаите, след като доказа по безспорен начин, че действията му са били подтикнати от крайна необходимост, а именно – сестра му раждала.

Интересният казус влезе за разглеждане в Районен съд – Разлог, след като Петър Петков обжалва наложеното му наказателно постановление, с което е глобен 200 лева и е лишен от право да управлява МПС за шест месеца. Наказанието беше отменено от магистратите изцяло и счетено за неправилно и незаконосъобразно, след като бащата на жалбоподателя – Румен, който го представляваше в съда, успя да докаже, че синът му е действал при крайна необходимост и е било наложително час по-скоро да стигне до МБАЛ – Разлог.  От представените в съдебна зала документи беше установено по безспорен начин, че сестрата на Петков е била приета в МБАЛ – Разлог на същата дата, минути след като той извършил нарушението, както и че няколко часа по-късно е родила. Въпреки че съдът не  констатира процесуални нарушения нито в акта за установяване на административно нарушение, нито в наказателното постановление, и въпреки безспорно доказаното нарушение от страна на Петков, те бяха отменени и счетени за незаконосъобразни. Съдът прие, че при така създалите се обстоятелства действията на мъжа са не само логични, но и законово оправдани, като счете, че той е действал при условията на чл. 8 от ЗАНН, който гласи: „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост”.

Петър Петков отнесъл суровото наказание, след като отказал да спре автомобила си на стоп-палка, подадена от дежурен автопатрул към РУП – Банско, и продължил пътя си. Той бил засечен на главен път II-19 в района на бензиностанция „Лукойл“ в Добринище. След около половин час патрулиращите полицаи забелязали същия автомобил да се връща и го последвали. Спрели го чрез подаден звуков и светлинен сигнал.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене