ГРАДЪТ: Да родиш на 13

mitnichari-izrodiha-bebe-107738

ДРАМАТИЧНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНА НЕВРОКОПСКА РОМКА

 Ще взима ли Гергана помощи за своето дете?

13-годишно момиче от ромски произход роди момченце, което за щастие е напълно здраво. То тежи 3,4 кг и е дълго 50см.
Майката го роди със секцио точно в 10 сутринта. Грижите за новороденото са поети от екипа на Клиниката по неонатология в областния център на Пиринско.
Историята за родителите може би няма да изненада никого – майката е от Гоце
Делчев и от една година живее заедно с бащата в ромската махала на Благоевград. 13-годишното дете се чувства много добре след раждането и буквално в първите минути, след като излязла от упойката, Гергана помолила персонала в родилното отделение на благоевградската болница да й даде телефон, за да се обади на таткото. От нея се разбира, че той е в Германия, за да работи и да изкара пари за детето, което чакали.
Щастливата майка с въление споделя пред лекари – „Запознахме се на събор в едно село в Гоцеделчевския регион. Веднага се харесахме и заживяхме заедно. Моите родители не бяха съгласни много–много, защото съм още малка, но аз не ги послушах и тръгнах с него за Благоевград. Направихме си бебе, сега ще си го гледаме и грижим за него, бабите и дядовците, когато го видят, няма къде да ходят, ще свикнат и ще разберат, че се обичаме. Чакам таткото, за да решим как да го кръстим”.
Хубаво е да се припомни, че през януари Ивайло Калфин заяви, че ще има много промени в нормативната база и, че непълнолетните родители няма да взимат детски. „В момента непълнолетните родители получават детски за своите деца, а техните родители пък получават надбавки за тях, защото още не са навършили 18 години. Идеята е детските помощи – 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, да отиват при децата, а не при техните родители“, каза тогава министърът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене