Топ Преса: Санданчанин обвинен за смъртта на експерт по делото за подслушване срещу Цветан Цветанов и американец

изтеглен файл

“Татко, не съм дошла да се сбогувам с теб. Дошла съм да кажа, че те обичам”… Тези думи прошепва пред ковчега на баща си по-голямата дъщеря  на проф. Евгений Николов, разказаха вчера близки на уче­ния, издъхнал на 17 юли – 6 дни след нелепа катастрофа меж­ду 4 коли и ТИР в Кресненското дефиле, която стана на 11 юли.

40 дни след смъртта му ста­на известно, че той е специа­листът от БАН, на когото е по­верена експертизата по делото за нерегламентираното под­слушване на мобилната техни­ка в служба СДОТО в МВР.

По делото обвиняеми са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, тримата ексшефове на спецслужбата, както и началникът на 4-и от­дел Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертка­та. Внезапната смърт на проф. Николов поставя под въпрос бързото приключване на раз­следването срещу Цветанов и бившите му подчинени, ко­ментираха магистрати. Колеги на проф. Николов обясниха, че трудно ще се намери у нас толкова подготвен и безприс­трастен експерт в областта на компютърната вирусология.

Във фаталния 11 юли, около 15,30 ч, проф. Николов, съпру­гата му и сватовете от САЩ се връщат от Гърция. На 200 ме­тра преди първия тунел в Крес­ненското дефиле в минава му „Мерцедес“ се забива ТИР.

Според първоначалната вер­сия катастрофата е по вина на 43-годишен шофьор на автомо­бил “Форд Ескорт’. На завой Георги Аджов от Сандански частично навлиза в насрещ­ната лента и се удря в предната лява част на идващия тир „Скания“, управляван от Стоян Павлов.

Товарният автомобил на­влиза в насрещната лента и се блъска челно в минивана „Мерцедес ГЛ 450“, шофиран от проф. Николов. Тирът помита и следващата кола – „Фолксваген Пасат“, която пък отскача на­зад и блъска движещия се зад него товарен автомобил „Рено Канго”.

„Все още няма обвинени за катастрофата“, каза вчера про­курорът от Окръжната проку­ратура в Благоевград Георги Мадолев, където се води раз­следване за пътния инцидент. При него загинаха двама души, а други седем, сред които две деца, пострадаха.

В момента се извършват съдебномедицинска и автотранспортна експертиза, която да каже кой е виновен, добави прокурорът.

„При такава тежка верижна катастрофа е абсолютно не­логично да се мисли, че някой може да помете съзнателно колона от толкова коли с въз­растни и деца, за да блъсне между тях мерцедеса, шофи­ран от проф. Николов“, комен­тираха пътни полицаи.

Форумите обаче бяха залетисе попречи на професора да завърши експертизата за нере­гламентираното подслушване. Той е специалистът, който ка­тегорично смята, че със сивия „Крайслер Вояджър“ на СДОТО може да се подслуш­ва.

Софий­ската град­ска проку­ратура е възложила нова екс- Ш пертиза в две части, се разбра преди ден.

Едната ще се прави у нас от за­местник на проф. Николов, чиято мес­торабота се пази в тайна, за да не му се въздейства.

Втората част ще бъде извършена в Англия. Тя ще бъде поверена на специа­листи от фирмата производител.

Те трябва да кажат може ли да се въз­становят изтритите подслушвани разговори. Още при старта на разследването ста­на ясно, че Радко Димитров е опитал да разглоби с отвертка апаратурата в крайслера. При всички случаи обаче делото

Близки до проф. Николовка казаха, че пътуването до Гърция и първите юлски дни трябвало да бъдат най-щастливи в живо-

та на семейството.

Дъщерята на професора то­ку-що се омъжи­ла за приятеля си – американец, и у нас гостува­ло цялото се­мейство на мла­доженеца.

Другата жерт­ва на катастро­фата е сватът на проф. Николов 63-годишни- ят американец Джон Мартин от Чикаго. Той умира на мяс­то. Проф. Николов е откаран в „Пирогов“ жив, с комбинирани травми – фрактура на черепа и шиен прешлен, счупени ребра и пневмоторакс (контузия на белия дроб). Въпреки усилията лекарите не успяват да го спа­сят.

„Той пострада най-тежко от нас. Съпругът ми се оплаква от сърдечни болки, има и дъл­боки порезни рани. По чудо на мен ми няма нищо, аз бях отпред до него на седалката“, разказва минути след инци­дента жена му – 58-годишната Мария Николова.

„Мари, съпругата на Джон, беше отзад по средата и има контузии рани по крака и дясната ръка. С  нас пътуваха още две жени и един мъж, също чуждестранни граждани. Ав­томобилът ни е 7-местен. Има­хме намерение да отидем и до Рилския манастир, но ето как­во се случи…”, казва през съл­зи жената.

Кой е проф. Евгений Николов?

Той е главен научен секре­тар на БАН, един от световно­известните учени в областта на компютърната вирусоло­гия и информационна сигур­ност.

В едни от най-трудните за академията години е за­местник-председател на БАН (2008-2012), а в периода от 3 септември до 2 декември 2012 г. изпълнява функциите на председател на БАН (в ин­ституцията е от 1983 г.). Той е човекът, който съобщава, че от академията са “източени” 371 хиляди лева от касиерка­та и главната счетово­дителка на Института по експериментална морфология и патоло­гия в периода 2010- 2012 г.

“Българските уче­ни трябва да станат по-активни в предла­гане на продуктите си. Продаваме струк­тури в областта на нанотехтологиите, определени анализи, свързани със замър­сяванията, определе­ни анализи, свързани с добива и рециклира­нето на редки стратегически метали и суровини”, така виж­да той бъдещето на БАН.

Проф. Николов, роден през 1953 г., е инженер по радио­електроника и електронна техника, магистър по микрое­лектроника, доктор по компютърно инженерство и доктор на математическите науки. Автор е на над 150 научни труда в български и между­народни издания. Член е на междуведомствени комисии към Министерския съвет за организация, управление и координиране на дейности в областта на информационни­те и комуникационните техно­логии. Автор на експертизи, поръчани от МВР, Върховната касационна прокуратура и Военно-апелативната прокура­тура. Често го търсят и журна­листи – негови мнения са изли­зали и в „24 часа”.

„Имаше какви ли не примам­ливи предложения от чужбина, контактуваше с най-големите производители на антивирус­ни програми в света, но беше от тия, които остават при коре­ните си, ако щете, ей така, на инат”, разказва негов приятел от 90-те години. – Скъсваше се от работа. Беше консерва­тивен, увлечен от вирусите и малко подозрителен – това е естествено при характера на работата му. Свестен, отгово­рен и кротък човек, който зна­еше много работи, но много по-малко споделяше. Разказ­вал ми е истории за сривове в системите на банки, никога не спомена имена.

“Отначало лабораторията му по компютърна вирусоло­гия беше голяма колкото апар­тамент. Но това не попречи да се пребори с най-опасния ви­рус – „Черният отмъстител”, в който, казваха, има пръст бив­шият шеф на лабораторията, останал в чужбина”, разказа още приятелят му.

Националната лаборатория по компютърна вирусология, която проф. Николов ръководи от 1991 г., е единственото научно звено в България, специа­лизирано в комуникационната и информационна сигурност. Държавното обвинение мно­го пъти е разчитало на него. Професорът бе назначен от прокуратурата да анализира скандалните записи на теле­фонните разговори между пре­миера Бойко Борисов, шефа на митниците Ваньо Танов и финансовия министър Симе­он Дянков за покойния биз­несмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене