Не камери, нов манталитет ще спре автоджигитите!

Без име

Ерол Емилов

Ерол ЕМИЛОВ
Поредната жестока трагедия, предизвикана от автоджигити потресе страната преди два дни. Млада жена от Банско загина след като бе затисната от автомобил, който пък бе блъснат от шофьор, каращ с бясна скорост. Да, с бясна скорост. Без да му пука, че е в населено място, а на няколко метра от него е полицията.
Това явно посъбуди заспалите власти и те решиха да поставят камери и легнали полицаи на най-натоварените улици в града. Но не това е начинът да се предотвратят този вид инциденти. Друг е! Смяна на манталитета трябва. Защото и милион камери и милион легнали полицаи няма да спрат човека, който е решил да натисне докрай педала на газта на автомобила си. И най-важното – свикнал е да му се разминава всеки път, когато го направи. Докато не предизвика фатален инцидент.
Именно затова мисленето на младите хора, които вчера са седнали зад волана трябва да се промени. Трябва да разберат, че карането с бясна скорост не показва нито храброст, нито мъжество. Можеш да стигнеш по-бързо до някъде, но можеш и никога да не стигнеш. Или пък да направиш така, че друг човек да не се прибере никога вкъщи.
И медиите не трябва да спират да го повтарят. Защото всеки ден началото на емисиите новини е отделено за поредния жесток инцидент на пътя. И докато броим труповете някъде в страната десетки хора тъжат за поредния угаснал млад живот.
За последния месец станаха няколко тежки автомобилни трагедии – край Гърмен, в Банско и в Кресненското дефиле. А жертвите – все млади хора, на възраст между 17 и 30 години. Защо трябва да позволяваме това да се случва? Колко още човешки животи трябва да угаснат, за да разберем, че това не бива да се случва? За да разберем, че високата скорост не е решение. Че човешкият живот е много по-важен от това да се покажеш като герой или да стигнеш до някъде пет минути по-рано.
Колко още инициативи за безопасно шофиране трябва да се организират, за да се осъзнаем? А изобщо някой повлиява ли се от тях или ни въздействат до тогава когато седнем отново зад волана? Или като чуем изрази от типа „Карай умно, стигни жив“ и гледаме покъртителни кадри от поредната катастрофа ще си кажем „Това на мен няма да ми се случи“? Не! Това може да се случи на всякого. Това са си казвали и хора, които за съжаление вече не са между живите. За това е време да кажем „СТОП“. И не само да кажем, но и да изпълним този призив.
Време е и полицията да си влезе в ролята. Само строги санкции могат да спрат адът по пътищата. Само това ще промени и мисленето на водачите, защото ще знаят, че след всяко тяхно действие ще има и последствия. А сега… Сега цари чувството за безнаказаност.
А това трябва да се промени час по-скоро. Иначе Наталия от Банско ще е поредната жертва, а виновниците за смъртта й отново няма да получат наказание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене