Нивото пада: 300 двойки повече от миналата година на кандидат-гимназиални изпити в Югозапада, закриват 12 паралелки

инж. василиса павлова

Инж. Василиса Павлова

Природоматематическата гимназия в Благоевград рекордьор по бал след 7-ми клас, Езиковата на стотни след нея

Все по-малко желаещи за паралелки с компютри и информационни технологии, туризмът също не е сред най-предпочитаните

54 паралелки, от които 34 профилирани и 20 професионални, трябваше да посрещнат учениците в държавните и общински училища в област Благоевград през следващата учебна 2015/2015г.

Положението, обаче, се оказа малко по-различно след обработката на класиранията от кандидат-гимназиалните изпити. 12 паралелки най-вероятно ще „хлопнат вратите си“ заради недостатъчен брой ученици. Това все още не е официално, защото третото класиране, последвано от четвъртото т. нар. директорско класиране, след което ще бъдат запълнени всички свободни места. Заповедта гласи да не се извършва държавен прием в следните паралелки: V СОУ „Г. Измирлиев“, Благоевград, „Технологичен – ИТ“; VII СОУ „Кузман Шапкарев“, Благоевград, „Технологичен – ИТ“; Гимназия „П. К. Яворов“, Петрич, „Технологичен“; СОУ „Братя Каназиреви“, Разлог, „Технологичен – ИТ“; Гимназия „Яне Сандански“, Сандански, „Технологичен – Туризъм“; СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Симитли, „Хуманитарен“; ПГЕЕ, Банско, „Компютърна техника и технологии“; БПГ, Благоевград, „Компютърна техника и технологии“ и „Автоматизация на непрекъснати производства“; ПГИ, Благоевград, „Застрахователно и осигурително дело“; ПГТО, Благоевград, „Кетъринг“ и „Организация на туризма и свободното време“; НПГ, Гоце Делчев, „Организация на туризма и свободното време“.

Дали закриването на тези паралелки ще доведе до съкращаване на персонала все още не ясно, но амбициите за тяхното формиране са на път да се изпарят заради ниския успех, който демонстрираха учениците от Югозапада.

За разлика от предходни години, тази година на изпитите по български език и математика няма пълни отличници. Още по-тъжният момент идва с факта, че в тазгодишната кампания са участвали около 200 ученици по-малко от миналата, а крайният резултат отчел около 800 двойки. Резултатът показва, че слабите оценки са с около 300 повече от миналата година, а оправданията на родителите са, че темите са в пъти по-тежки от тези, които се падали на предходни изпити. От Министерството на образованието, обаче, не са излезли с подобно становище, заяви пред репортер на Struma. com старши експерт в РИО Благоевград инж. Василиса Павлова.

Тя заяви още, че няма регистрирани нарушения по време на класиранията и кампанията протича нормално. Инж. Василева допълни, че утре ще бъдат обявени свободните места, като до момента е почти сигурно, че такива няма да има в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ и ПМГ „Акад С. П. Корольов“.

Там са регистрирани и най-високите балове за прием, съответно 35, 598 за чуждоезиков НЕ-ИТ-БЕЛ и 35, 889 за Природоматематически М-НЕ-ИНФ-БЕЛ. Любопитното в случая е, че в Езиковата гимназия е регистриран и най-високия минимален бал за прием на седмокласници.

Оказва се, че до момента 1012 ученици са класирани след първия етап, а 107 след втория. Това прави 1 119 осмокласници, които ще пристъпят прага на държавните и общински училища в областта на 15 септември тази година.

Колко още ще се присъединят към тях предстои да разберем след останалите 2 класирания.

Виктория Стефанова/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене