Разгневени земеделци заляха площада в Кюстендил с череши в знак на протест срещу италианските изкупвачи

113150-protest1-chereshi

Разгневени земеделци от Кюстендил и Невестинско стовариха  касетки с череши на площада в Кюстендил в знак на протест срещу ниската цена и спиране на изкупуването на плода от италианската фирма „Балканфрут”,пише вестник „Вяра“ в днешния си брой. Борислав Гогев, собственик на 70 декара масиви в Таваличево, твърди, че това е подигравка с хората.

„Аз докарвам берачи от Гоце Делчев. Не може един ден да ми казват сега ще изкупуваме, а утре няма да изкупуваме. Днеска ще изкупуваш червена, утре жълта череша. Досега съм прибрал черешите на 20-30%. На берачите плащам по 35 ст., те са от Гоце Делчев – възпитани, много бързо берат. Сега много от този край ги подмамиха да берат тютюн в Гърция. Това си е една мафиотска структура черешите и това е. Ангажирал съм 30 човека, сред тях имам и семейство, което 7 години са работили в Испания“, казва Борислав Гогев.

Кметският наместник на селата Стенско и Раждавица Красимира Станойкова заяви, че цената от 60 ст. е нищожна. „Производителите плащат по 30 ст. на берачите и за тях остават само 30 ст., което не покрива абсолютно нищо от разходите. Затова хората са недоволни. Не може да има на пазара само един изкупвач на череши в нашия район. Възмущавам се от това, което казаха миналата седмица, че тук трябва да се отглеждат и други плодове. Италианският бизнесмен Микеле Мастропаскуа не е човекът, който ще каже какво да отглеждаме. Ние преценяваме кой плод най-добре вирее. Всеки индивидуално ще си реши какво да направи с продукцията – едни за ракия, едни за пункт. В нашето село нямаме сдружение, а всеки се спасява индивидуално, търси прекупвачи, които им плащат малко повече, отколкото на пунктовете“, коментира Красимира Станойкова. „Реализирането на нашата продукция не е достойно, слушам мнения на различни хора. Трябва да се намери начин за реализацията. Нашата череша в Коняво е червена, перфектна, но и днес не изкупуват“, твърди кметицата на село Коняво Даниела Божилова. Никола Кадийски от село Жабокрът заяви, че най-трудно е брането на черешите. „Проблемът ще се реши, като се създадат три мощни преработвателни комбината. Продадохме ги за жълти стотинки, всичко се разруши. Сега няма кой“, уточни Никола Кадийски.

Собственикът на масив в село Таваличево Тихомир Колешански заяви, че ако се седне на масата, е възможно да се направи сдружение, тъй като сега всеки си дърпа чергата към себе си. „Италианецът е частник, той си определя. Трябва да се направи някакво споразумение. Той си напълни квотата от Пловдивско, от други места. Ние последни в Таваличево приключваме с брането и през това време италианецът си напълни бидоните. После нашата череша остава на полето. Мисля, че тази година ще седнем и ще се разберам. Сега казаха, че ще вземат един тон и половина, а ние в Таваличево имаме семейства, които сами берат по толкова“, каза Тихомир Колешански.

На въпрос към шефа на полицията Елиан Стамболийски, че според берачите в региона бизнесът с череши се държи от висш полицай от Дупница, а берачите получват мизерни суми при договорени по-високи за кг набрани продове, той заяви: „В полицията няма постъпил сигнал, че бизнесът с череши се контролира от висш полицай от Дупница. В случай че постъпи такъв сигнал – веднага ще разпоредя проверка и ще докладвам случая в прокуратурата. Николай не ни е сигнализирал и за това, че берачите получават една сума, различна от договорената.

Едва ли висш полицай от  Дупница ще се занимава с череши, всички знаем, че в Кюстендил те се изкупуват от италианската фирма.”

Същевременно от пресцентъра на полицията в Благоевград също казаха, че при тях няма постъпил сигнал от берачи, че са измамени с възнагражденията им. Припомняме, група благоевградски роми се оплакаха пред „Вяра”, че за 20 кг череши им платили 3 лв., при обещани 6 лв.

Новият общински съветник Любомир Димитров има 60 дка череши между Невестино и Лиляч.

„Засегнат ми е основният доход, продукцията ми стои на дърветата, не може да се обере, пред фалит сме, пълен провал е тази кампания, фабриките не работят. Тук сме се събрали, за да търсим компенсация от държавата и от ЕС. Ако не оберем тази череша до два-три дни, сме приключили. Вече сме се събрали 5-6 човека, поели сме пътя към сдружение, но това е за следващата кампания. Тази вече приключи на загуба. Основният проблем е руският пазар. Не можем да платим и на берачите, въртим се в омагьосан кръг. 30 ст. на берача, 30 ст. себестойност за пръскания – говоря за череши за пунк, а за прясна консумация пазарът е свит“, сподели Любомир Димитров.

Сред протестиращите бе и кметът Петър Паунов. „Необходимо е по най-бързия начин производителите на череши да се сдружат. Поискахме незабавно компенсационни мерки от страна на държавата, надявам се и с подкрепата на Европейската комисия, защото в крайна сметка тези геостратегически проблеми не може да се отразяват на визитката на българското земеделие. Виждаме най-добрата череша на какви цени трябва да бъде подарявана по-скоро, а знаем, че тя не бива да остава и на дърветата. Предложихме компенсации от 250 евро на тон, може да се обсъжда евентуално и на декар. Няма да бъде нещо, което да бъде свръхтрудно, вероятно ще става въпрос за не повече от 1 – 1,5 млн. евро като компенсация, но тя е изключително важна за земеделието. Поне да възвърнат част от вложените разходи като инвестиция за тази прекрасна череша. Ключовото е бързо сдружаване, създаване на борса, на преработваща база, което трябваше да стане преди десетилетия. Производителите на череши ще се обединят, за да може с едно общо сдружение да имат единна стратегия и да търсят пазари. Другият проблем е този, че заради по-хладното време в Кюстендил ние берем черешите последни от останалите региони, а вече производствените бази са задръстени заради липсата на руски пазар. Над 1000 тона череши годишно пътуваха пряко от Кюстендил за Русия, а по косвен път поне още 1000 тона излязоха от Кюстендилско, и то на цена над 1 евро. Няма как това да не се отрази, само от руския пазар черешопроизводителите губят 4-5 млн. лева. Няма как да ги компенсираме, ако не обединят усилията си и община и държава. Видях се с вицепремиера Дончев, за да се види с колегите си от Министерството на земеделието да поставят проблема пред Европейската комисия и да се намери изход“, каза кметът на Кюстендил.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене