Нуредин Кафелов: „В община Якоруда няма безработица, тя е сведена до нула!“…

photo_verybig_824098Кметът на община Якоруда (най-бедната и с най-голям процент безработни общи­на в област Благоевград) отказва предложението на областния управител за на­емане на безработни във връзка с реализация на Про­ект „Подкрепа за заетост“ по Оперативна програма „Раз­витие на човешките ресур­си“.

Както преди седмица медиите разпространиха, Агенцията по заетостта дава възможност областниите управители да наемат безра­ботни лица за осъществява­не на мерки и превантивни дейности за защита от бед­ствия и във връзка с необхо­димостта от предприемане на своевременни действия за преодоляване на потен­циален риск от наводнения. Разкриването на тези работ­ни места става възможно след като Министерството на околната среда и водите предприема редица дейст­вия за реализиране на ра­ционални идеи, предложени и обсъдени в Министерски съвет и Междуведомстве­ната работна група, създа­дена със заповед на Ми­нистър-председателя. След проведени разговори меж­ду Вицепремиера Томислав Дончев и Управляващия ор­ган на програмата са отстра­нени всички пречки за нае­мане на лица от областните администрации по линия на „Подкрепа за заетост“, чие­то изпълнение е до края на 2015 г., а бюджетът й е уве­личен, за да бъде удължен периодът на субсидирана заетост“.

Според жителите на об­щинския град през целия период на управление Кафе- лов винаги се е старал да от­клонява сериозните инвес­титори от града, за да държи населението безработни и зависими. Сега отказва да подпише предложението на Областния управител за на­емане на безработни от об­щина Якоруда, регистрирани в Бюрото по труда с оправ­данието, че: „в общината няма без­работица, тя е сведена до нула“.

За голяма част от населе­нието това да имаш работа е жизнено необходимо. Така Нуредин Кафелов лишава от възможност с 38 безработни от община Якоруда да бъдат сключени договори по Про­грамата за срок на заетост 4 месеца и трудово въз­награждение на всяко наето лице 380 лв.

Преди месец Нуредин Кафелов се забърква в серио­зен скандал. По негово пред­ложение общинският съвет в Якоруда отзова своите съдебни заседатели от Ра­йонен съд Разлог. Официалното становище на Висшия съдебен съвет определя действията му като недопус­тим и безпрецедентен на­тиск върху съдебната власт. Последвалото решение на Общински съвет – Якоруда за отзоваване на кандидати­те за съдебни заседатели не само е незаконосъобразно, но е безпрецедентен опит за възпрепятстване работата на наказателното отделе­на Районен съд – Разлог. Този безсмислен бойкот щял да завърши с осъжда­не на кмета за погазване и незачитане на действащото законодателство. И само преди седмица отново на Районен съд Разлог беше представен състав съдебни заседатели от община Яко­руда…

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене