Германският предприемач Бертрам Ролман с принос за дуалното професионално обучение у нас

Бертрам РолманВицепремиерът Ивайло Калфин заяви пред Общото събрание на Германо-Българската индустриално-тър­говска камара (ГБИТК) на 16 юни т.г. в София, че би могло да се търси финансиране на добрите практики в дуалното професионално образо­вание по програма „Човеш­ки ресурси“ на Европейския съюз.

В рамките на Общото съ­брание на ГБИТК заместник министър-пред­седателят по демографската и социалната политика и ми­нистър на труда и социалната по­литика Ивайло Калфин изтъкна необходимостта от реформи в съ­дебната система, в социалната сис­тема, в здравео­пазването и об­разованието. На апела на почет­ния президент на ГБИТК Бертрам Ролман за под­крепа на проекти като новосъзда­дения към кама­рата клъстер „Дуално про­фесионално обучение“ чрез средства по европейските програми за развитие на чо­вешки ресурси вицепреми­ерът отговори: „До средата на годината ще тръгнат още няколко програми. По тях бихме могли, и отговорът ми е утвърдителен, да потър­сим финансиране, за разви­тие, за налагане на добрата практика на дуалното обра­зование и на обучението. Готов съм да обсъдим под каква точно форма – дали ще бъде в отделен проект – за какви точно дейности, като средства за това нещо ще бъдат предвидени.“

Ивайло Калфин оцени, че германски ят бизнес вече инвестира в създаването на клъс­тера, включително и финансово, и подчерта, че дуалното обучение не бива да се схваща като вид социална политика, а като дейност, в която всич­ки участници могат да полу­чат перспектива. В речта си пред представители на фир­ми членове на ГБИТК вице­премиерът изтъкна ролята на дуалното обучение като инструмент за справяне с безработицата и липсата на квалифицирана работна ръка и допълни: „В европей­ския общ пазар трябва да се борим за конкурентоспособността на бъл­гар­ската индус­трия и на български­те рабо­тодате­ли“. Мениджърът на клъсте­ра „Дуално професионално обучение“

към ГБИТК Максимилиан Ерхард представи дейността на клъстера, който стар­тира на 1 януари 2015 г. Проектът на ГБИТК е уникален в рамките на световната мрежа на германските външнотърговски камари. Чрез изграждането на обра­зователния клъстер кама­рата подкрепя фирмите при намирането на квалифици­рани специалисти за тяхна- та дейност.

Общото събрание на ГБИТК избра Тим Курт (Аурубис България), Алек­сандър Миланов (БМВ Фертрийбс ГмбХ-клон България) и Кай Янц (Вурст Майстер) за членове на управителния съвет. Управителният съвет има 13 членове. Членове на управителния съвет на ГБИТК са още вицепре­зидентите на ГБИТК д-р Мая Найденова (ИнтерГест) и Рамон Харпс (РАП Системс България), главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев, Екехард Нойрайтер (АББ България), Валентина Диканска (БАСФ), д-р Хорст Щюер (Б.Браун Медикъл), Ми­лена Драгийска-Денчева (Лидл България), Емилия Царева (Прокредит Банк България), Станислав Петков (Спар- ки Груп) и Георги Атанасов (Фесто Производство).

Делегатите на Общото събрание се сбогуваха с досегашния президент на камарата д-р Рюдигер Хьобен-Щьормер (Луфтханза Техник София). В словото си посланикът на Германия в България Н. Пр. Детлеф Лингеман благодари на ГБИТК и на д-р Хьобен-Щьормер за съвместната работа: „Пос­тът на президент на камара е почетна длъжност, която не носи само почит, а и до­пълнителна работа, изисква голяма ангажираност“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене