Омбудсманът К. Пенчев от Гърмен: Хора на улицата няма да оставим защото сме европейска държава

DSCN9701-1024x768“Събарянето на незаконните къщи заради търпението и отлагането на властите вече е не само правен, а хуманитарен въпрос” – категоричен беше днес в Гърмен националният омбудсман Константин Пенчев. След работната среща е създадена мобилна група от всички институции, която под ръководството на зам. областния управител Асим Адемов ще опише потребностите на децата и семействата от образование, здравеопазване и жилищно настаняване на живеещите в ромското гето край Гърмен, съобщи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Най-напред мобилната група ще трябва да намери къде да бъдат настанени първите шест семейства, чиито незаконни къщи трябва да бъдат съборени в понеделник. “Търсим възможното решение, като за нас приоритет е спазването правата на децата. Ситуацията е кризисна и иска кризисни решения” – добави Жечева. Учителите били готови да работят на място в “зоната на напрежение”.
Въпреки, че ромските деца не са ходили на училище в СОУ – с. Гърмен от 23 май, те са завършили годината, категоричен е зам. областния управител Асим Адемов. Тези, които имат двойки ще се явят на изпити през септемврийската поправителна сесия.
Никой не е пречел на децата да ходят на училище, уверяват от Инициативния комитет на протестиращите жители на Гърмен.  Трима от членовете му имаха среща с омбудсмана и председателя на агенцията за защита на детето, на която присъства кметът Минка Капитанова и началникът на РУП – Ангел Зайков.
За 19 часа в Гърмен е обявено общоселско събрание на площада.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене