Над 200 монети откриха при разкопки край Дупница

монети

Над 200 монети са открити при археологически разкопки край Дупница. Това каза научният ръководител на обекта Дойчин Грозданов. Самият обект е един от 14-те терена, върху които се извършват спасителни археологически проучвания във връзка с изграждането на втория лот на автомагистрала „Струма”.

Площта на проучването на обекта е 8 717 квадратни метра. „За момента сме разкрили две сгради, както и части от други сгради, които са от неукрепено селище. То е съществувало през римската и ранновизантийската епоха, според предварителните данни хронологическият обхват се отнася от средата на ІІІ в. и началото на VІ в. Селището загива по време на аварославянските нашествия по долината на река Струма от средата на VІ век.

За това свидетелстват триперите аварски стрели, които са от този период. Иначе градежите които намирахме, едната сграда е абсолютно запазена в план. Два от зидовете й са от ломени речни камъни със спойка от хоросан, а останалите зидове са от ломени камъни, но със спойка от кал, каквито са и другите археологически структури”, обясни Дойчин Грозданов, цитиран от „Фокус“.

По време на проучването са открити бронзови монети, най-ранната от които е на каракала. Най-късните монети са от Юстиян и Юстин, около средата на VІ век. Намерени са бронзови фибули, апликации от коланни гарнитури. „Нумизмитичният материал е от над 200 монети. Имаме и една колективан находка от 43 бронзови монети, които най-вероятно са укрити по време на хунските нашествия, но това тепърва ще трябва да се уточнява”, каза Дойчин Грозданов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене