България със специален статут за приема на бежанци

112936-Donald-Tusk

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че България и Унгария са със специален статут за приема на бежанци, информира БНТ. Той говори след заседанието на съвета на европейските лидери, което продължи до 4 часа тази сутрин.

В първия ден от срещата на върха е била обсъждана квотата за разселване, предложена от Европейската комисия.

Туск заяви, че 40 000 души ще бъдат пренасочени в други страни от ЕС през следващите две години. Няма да има задължителни квоти за всяка страна.

Нови данни от Агенцията на ООН за бежанците показват, че 63 000 имигранти са пристигнали в Гърция по море тази година, а други 62 000 в Италия. Лидерите се споразумяха също така да приемат още 20 000 бежанци от държави извън ЕС, информира още BBC.

По време на заседанието тази нощ е имало разгорещени спорове за схемата за разселване на бежанци, предложена от Европейската комисия. Според някои източници се е стигнало до там италианският премиер да тропа с ръка по масата и да каже, че Италия ще се справи по свой си начин с проблема с мигрантите, ако не получи подкрепа от всички. В крайна сметка лидерите са се договорили приемът на бежанци от Гърция и Италия да бъде на доброволен принцип, а не според квотите, предложени от Европейската комисия. Унгария и България ще имат специален статут:

„Всички страни обявиха, че ще участват в разселването на бежанци, спорният момент беше дали това да е доброволно или регулирано. Но страните ще приемат общо толкова бежанци, че да се постигне броят от 60 000. Има изключение – Унгария и до някаква степен България – тези две страни са засегнати също от силен миграционен наплив и ще бъдат третирани от нас като специфични случаи, когато дойде време за определяне на броя на приеманите бежанци“, коментира Туск.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене