Топ Преса: В Симитли се оплакват от тройни сметки за вода

54-01-01-Dimitrova-1

Шефката на ВИК – Благоевград, разпореди проверка по случая! Докато Петър Тунев е бил директор, случаят се е потулвал и никой не е правел нищо по темата!

Ралица ВАСИЛЕВА

Масово хората от региона се оплакват от високи сметки за вода,, , вече години наред. В село Черниче абонати на местното ВиК са получили известия за изразходвани по над 300 кубика. В Черниче водомерите се намират на открито, в дворовете. Хората стриктно следят за това колко вода са похарчили за месеца и какви пари са платили на местното ВиК.
При последната си фактура Иван Лулейски забелязва, че инкасаторите са отчели 37 кубика за март.
58-09Иван Лулейски: – 37 кубика изразходвана вода, според мен, е доста голямо количество, тъй като имам изграден кладенец, бунар. От него поливам всичко, което е посадено, поддържам чистотата на парцела. Това е от години да ни начисляват много нода, но такова чудо като сега е нямало.
Мъжът решава да погледне какво показва водомерът. И остава изненадан.
– Установявам, че този водомер е нов, т.е. сменен. Веднага вечерта отидох при началника на участък Симитли, за да проверя какъв е случаят и да го попитам при какви условия и как се сменят водомерите. Установих, че на 22 февруари е сменен моят водомер и имам навъртени 27 кобика.

Според Иван инкасаторите са пропуснали да занулят стария уред, а грешката е за негова сметка. Случаят се оказва, че не е единствен в Черниче. На дългата около километър улица има още 30 абоната с надписани сметки за вода.
Без имеГеорги Стефанов: – Брат ми, който е шофьор и 15 дни в месеца поне не си е вкъщи, за мен не е реално да имаш консумация от 30 куб. вода! Това е все едно да гледаш шарани вкъщи! Нереално е!
От ВиК Благоевград, където се правят отчитанията, обясняват аномалията с начисляване на изравнителни сметки.
Инж. Росица Димитрова, управител ВиК Благоевград:
– В зимния период шахтите, в които са поставени водомерите, се зазимяват и се прави едно служебно инкасиране на изразходваните количества вода, след което пролетния сезон се прави изравнителна сметка. За това се стигнало до тук. Аз по конкретния случай с недоволните граждани ще разпоредя проверка на съответните длъжностни лица и ще се запознаем със сигналите на гражданите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене