Топ Преса: Гърмен на път да гръмне статуквото

126d908c4b518ebab376b56bc6ac43f8

Нора СТОИЧКОВА

Заплахата не е нито етническа, нито политическа, а цивилизационна. Неграмотно и агресивно малцинство се е устремило да ни изпъди от родните ни къщи и да се настани в тях, а ние седим и зяпаме.

Нека се вгледаме малко по-навътре в скандала между жителите на китната и будна община Гърмен и мургавите жители на квартал „Кремиковци”. Иде ми да опаковам в кавички последното словосъчетание, защото който е пътувал често към Ковачевица от 2000 г. насам, знае за какъв коптор става въпрос. В който, странно, никнат тухлени къщи с веранди. На заселили се в последните десетина години 700-800 роми от Пазарджишко, Пловдивско, че даже и от Видин.
В емоционалните изказвания на коренните жители на Гьрмен и околията пред
телевизионните камери се прокрадна името на бившия дългогодишен кмет на общината Ахмед Башев и доскоро депутат от ДПС. Тя включва и село Огняново, което е известно с минералните си извори и тежки бизнес апетити към този национален ресурс не само от местните велможи. Според революционно настроените жители, именно Башев е допуснал това голямо преселение на роми от цяла България. В личните карти, на които пише вместо
точен адрес – „урегулиран парцел”.
Чиновническо безобразие? Не, не е толкова просто. Ако погледнете за кого гласуваха ромите на последните избори, ще се сетите защо е това предизборно преселение на малцинствата из България, и то все на места, отоперативен интерес на ДПС. От оперативен бизнес интерес, имам предвид.
Причината ромите да се заселват в крайни махали край българските села, да тормозят и прогонват българи и помаци от тези райони, за да се намъкнат по къщите им, има и геополитически аспекти. Знаем, че на всички хуманолюбиви фондацийки, претакащи евро и други средства, най-любими са неграмотните, мръсни и отказващи да се цивилизоват вече от хилядолетия представители на ромската общност. Именно през тях у нас се изляха милиони по ромската интеграция в едни местни НПО-та и етнически партии, но от тези начинания децата на въпросното малцинство не тръгнаха масово на училище. Меко казано.
В един репортаж по Нова тв Миролюба Бенатова показа как в едно друго българско село след тормоз и побоища от страна на преселили се цигани българите изоставят или им продават къщите си. Оказа се, че циганите заработват парите си в Швеция по класически способи – просия и проституция, да не добавяме повече – нашата полиция е наясно какво точно вършат българските цигани из Европа.
Всички са наясно – политици, правителство, полиция, кметове по места, но съдействат – да, точно така, съдействат на преселението на ромите по страната и света, за да бъдат използвани по предназначение гласовете им по избори. Иначе няма как да си обясним странната адресна регистрация на циганите от Гърмен. Тази лична карта е издадена от полицията, нали така? А ако не е така – защо полицията не започне да издава и на бездомниците от български произход лични карти с такова настървение и педантичност, както оборудва с документи за самоличност ромите, които не могат да прочетат името си на тях.

Без име

В дългосрочен план тези предизборни демографски заигравания с ромския етнос могат да имат катастрофален ефект не само върху българската нация, но и върху териториалната цялост на страната ни. Политическите елити не могат да контролират последствията за всички останали граждани и държавата. Българите реагират разпокъсано, хаотично, късогледи кметове се радват, че ромите отнякъде изкарват пари и им раздават майчински надбавки като за световно, даже и по няколко пъти. Че да раждат още повече.
Хубаво е, че ромските набези този път срещнаха отпор на едно друго малцинство – помаците, които изобщо не си поплюват. Видяхте ги на площада в Гърмен – мъже, та дрънкат. Знаменосецът им наденал на един як кол националния флаг, другите обърнали знамето наопаки на война – нито се купуват, нито се продават, нито курбан стават. Ще помелят циганската махала и политическите й спонсори барабар с охраняващите ги полицаи за няма и час, ако се втурнат.
„Не се търпи бе, брат!”, казва в микрофона един от тия мъже и добавя: „Повече няма накъде да се отстъпва”.
И за нас, българите, това ромско настъпление не се търпи и по закон – не бива да се търпи, но циганин да си в днешна България. Ток, вода без пари имаш, детски надбавки, строиш където ти падне и няма полиция, няма държава.
Живееш си като птичка божия на гърба на българите и кълвеш безнаказано от хляба на децата им.
Въпросът обаче е как ние, зрителите на това безобразие, реагираме. Защото не след дълго разрастващият се под евроатлантическото крило ромски етнос у нас, ще надуе маанетата си и под нашия прозорец. Питаме за нашата лична реакция, а не тази на политическите партии. Защото заплахата изобщо не е нито етническа, нито политическа, а цивилизационна. Неграмотно, не-цивилизовано и агресивно малцинство се е устремило да ни изпъди от родните ни къщи и да се настани в тях, а ние седим и зяпаме телевизионното зрелище в Гърмен по телевизора, гневим се, но нищо не правим по същество, понеже „с тия оправия няма”.
Много хора смятат, че ромското насилие над българи може да бъде спряно само с насилие. И затова непрекъснато призовават държава и партии да се намесят в тоя спор, та да не им се налага те лично да грабнат сопата. Защото са наясно, че днес спорът с ром може да ти докара неприятности по съдилища и други инстанции. Зад това смирение пред заплахата обаче не дебне спасение. Но откъм държавата не може да дойде решение, тъй като е в ръцете на политици, които викат „ашколсун” на ромските набези.
Виж, едно масово гражданското неподчинение ще свърши работа. Време е ромското малцинство, воглаве с политическите им спонсори, да бъдат респектирани и ограничени в престъпленията си, каквито по същество са ромските преселения и набези срещу собствеността и личността на българите. Трябва да се сложи и категоричен край на окуражаването на раждаемостта сред ромите, които са безобразни и безотговорни по отношение на собственото си потомство. Ако нямаха този широк достъп до майчинските надбавки, едва ли ромките щяха да обърнат раждането на деца в бизнес със социалните фондове на държавата.
Саморазправата с този етнос, разбира се, че не бива да се допуска. Тя е наказуема от закона. Въпросът е, че този закон се прилага спрямо всички, които протестират срещу ромските набези и никога или поне – крайно неефективно по отношение на наглите и престъпни действия на ромските общности, които действат като организирани престъпни групи и направо са контингент на контратерора в службите.
Разбира се, че е взривоопасно, ако всички се емнем срещу ромите. Това може да доведе до етнически и политически катаклизми. Може и да послужи за разпалване на етническо напрежение у нас, което в крайна сметка да бъде обърнато срещу българската нация, както твърдят от „Атака”. И така да е, но ние повече не можем да търпим ромските набези, които от ден на ден стават все по-нагли и страшни.
Между другото въвеждането на задължително гласуване за всички български граждани на територията на България и отрязването на гласовете от чужбина, би свършило чудесна работа в тази посока – нека идем всички до урните и да видим кои сме повече – българите или да.
Много се изговори за това, че хората, които плащат данъци на чужди държави, нямат моралното право да определят политическите процеси, които ни вихрят
нас, останалите българи. Освен това подобна мярка ще пресече и масовите екскурзионни летувания по нашите земи, организирани в Диарбекир например.
С което искам да кажа, че има и безкръвен начин за урегулиране на отношенията, опазване на собствеността и личната неприкосновеност на българските граждани. Но за да се случи нещо толкова просто като държавата и органите й да защитят изконните права на всеки български гражданин, записани в Конституцията, ние, въпросните граждани трябва да си върнем гражданския контрол върху нея. Защото за 25 години се видя, че произволно избрани политици водят до клиентелизъм, корупция и тотална несигурност. До бедност и мизерия за нас, българите. Просто трябва да се вгледаме по-внимателно в решителните действия на хората от Гърмен.
Защото Гърмен днес е на път да гръмне България. За добро или за лошо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене