ГРАДЪТ: Вежди Рашидов призна в отговор на въпрос на депутат от ВМРО, че джамията „Караджъ паша“ в град Гоце Делчев е собственост на мюфтийството и те ще си я правят каквото поискат!

_thumb

ЩЕ СТАНЕ ЛИ ДЖАМИЯТА ДЕЙСТВАЩ ХРАМ?

Катерина АНГЕЛОВА

Дълго време ние от медийна група Топ Преса и по-специално колегите от вестник „Градът“ ровят по темата за бъдещето на Караджъ паша джамия в град Гоце Делчев. Фалшивите приказки, че тя е само паметник и че ще бъде реставрирана, но няма да бъде действаща, се оказаха пълен фарс. В редакционния съвет на медийната ни група попаднаха документи, в които се доказва по категоричен начин, че джамията е на мюфтийството в град Гоце Делчев и те могат да правят с нея каквото си поискат, в това число тя да стане действащ храм. Доказателство за това е подписът на министър Вежди Рашидов, който в отговор на въпроса на депутат от ВМРО разплита целия казус, който в града на Гоце се „фъфлеше“ и се лъжеше, че всичко изнесено от вестник „Градът“ е много „жълто“ и невярно. Ето фактите и думите на Рашидов. На практика мюфтийството като собственик може да си прави каквото иска с джамията и тя скоро да приема хора за молитва в града.

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ДО

Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

В Ъ П Р О С

012

от Красимир Богданов народен представител от ПГ на „Патриотичен фронт”

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Собствеността и статута на Караджа паша джамия – джамия в гр. Гоце

Делчев, обл. Благоевград.

 

 Уважаеми г-н Рашидов,

Обръщам се към Вас, в качеството ми на Народен представител по повод появилите се в публичното пространство спекулации по казуса със старата джамия в гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград – Караджа паша джамия.

Претенции към нейното стопанисване предявява Районното мюфтийство. Същата сграда обаче, е паметник на културата от регионално значение.

 

Въпросът ми към Вас е:

Какво е актуалното състояние относно на статута и собствеността на Караджа паша джамия. Моля, да ми бъде предоставена информация /копие от документ за собственост/ на същата.

Моля отговорът на Въпроса ми бъде в писмена форма.

013

014

Красимир Богданов

Народен представител от

ПГ „ПФ”

29.04.2015 г.

***

 

ДО

Г-Н КРАСИМИР БОГДАНОВ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

ПЛ. „НАРОДНО СЪБРАНИЕ” № 2

1169 СОФИЯ

ЧРЕЗ

Г-ЖА ЦЕЦКА

ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ПЛ, „НАРОДНО СЪБРАНИЕ” № 2

1169 СОФИЯ

На Ваш № 554-06-656/29.04.2015 г.

ОТНОСНО: Собствеността и статута на Караджа паша джамия – джамия в гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЦАЧЕВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН

БОГДАНОВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Във връзка с постъпил въпрос от народния представител Красимир Богданов относно собствеността и статута на джамия „Караджа паша”, находяша се в гр. Гоце Делчев, ул. „П. Б. Драганов”, обл. Благоевград, Ви информирам за следното:

  1. „Джамията, кв. 30. пл. № 344 /пл. № 1784 по кадастрален план от 1985 г./. ул. „Симеон Кавракиев‘” и ул. „Бабуна” в гр. Гоце Делчев, общ. Гоце Делчев, обл. Благоевград е декларирана с „Декларационен списък на сградите – паметници на културата в гр. Гоце Делчев” – приложение към Директивен план за съхраняване и социализиране на архитектурното наследство – ЦГЧ – гр. Гоце Делчев”, приет с протокол № 13 на Архитектурната комисия при Експертен съвет на НИПК (сега НИНКН).
  1. Джамията ,,Караджа паша” в гр. Гоце Делчев, съгласно чл, 59, ал. 4 от Закона за културното наследство /ЗКН/ ДВ бр. 19 от 2009 г. с изм. и доп./ и 12, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗКН притежава статут на декларирана недвижима културна ценност.
  2. Съгласно чл. 2а от Закона за културното наследство, във връзка с чл. 146 от същия закон, археологическите обекти са публична държавна собственост.
  3. През 2009 г. е одобрен Подробен устройствен план, който е действащ и в момента. Според този план имотите са отредени за „археологически паметник на културата”.
  4. Джамия „Караджа паша”, находяща се в гр. Гоце Делчев, ул. „П. Б. Драганов”, обл. Благоевград няма акт за държавна собственост, с предоставени права на управление на Министерство на културата, съставен по реда на Закона за държавната собственост / обн., ДВ,бр. 44 от 21.05.1996 г., в сила от 01.06.1996 г./ и той не се води в счетоводния баланс на ведомството.
  5. С Нотариален акт по дело 1136/1993 г., за собственик по давност на дворно място, представляващо имоти с планоснимачни номера 1783 и 1784, се признава Мюсюлманското настоятелство в град Гоце Делчев.
  6. В периода 1998 – 2000 г. са извършени теренни археологически проучвания с финансовата помощ на Фондация Макс ван Бершем. Проучванията са преустановени поради липса на достатъчно финансиране. Към настоящия момент е установена сложна стратификация на обекта с останки от: селищно обитаване (пътека от камъни и строителни структури), некропол от християнски (12 – 14 в.) и мюсюлмански (след средата на 15 в.) погребения и множеството преизползвани антични строителни детайли (сполии). Разчетени са няколко строителни периода и на съхранените структури от джамията. Археологическите проучвания на джамията не са приключени.
  7. През 2011 г. комисия, назначена от кмета на Община Гоце Делчев, с представители на Министерството на културата и Регионална дирекция за национален строителен контрол в Благоевград, е констатирала значителни деструкции в структурата на сградата, включително и разрушаване на купола, и е направила необходимите предписания на основание чл. 73, ад. 2 от Закона за културното наследство. Изискано е имотът да се огради, да се направи временно защитно покритие, да се извършат укрепителни работи по стените и минарето и да се възложи архитектурен идеен проект с варианти за консервация, експониране и социализиране на недвижимата културна ценност. До този момент в Националния институт за недвижимо културно наследство и в Министерството на културата подобен проект не е представен.

Като имам предвид описаните обстоятелства и с цел опазване на недвижимите културни ценности в имотите, след приключване и приемане на теренните археологически прочвания ще бъде проведена процедура за изготвяне на заключителна оценка, по смисъла на чл. 61 от Закона за културното наследство, с предложение на режими за опазване (териториален обхват и предписания) и предоставяне на постоянен статут на недвижимите културни ценности.

След приключване на описаната процедура, в съответствие с приетите режими за опазване, ще се прецени подходът за опазване на ценностите в имотите в контекста на предвижданията в действащия Подробен устройствен план.

МИНИСТЪР:

ВЕЖДИ РАШИДОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене