Георги Андонов, ПП ГЕРБ: С промяната в Закона за задълженията и договорите ще спрем порочната практика гражданите да бъдат вечни длъжници и да трупат лихви върху основния си кредит

георги андонов Георги Андонов, народен представител от ПП ГЕРБ, в интервю за Радио „Фокус” – Пирин за промените, които предлага в Закона за задълженията и договорите, който законопроект ще засегне частните съдебни изпълнители, и поправката за добив на инертни материали от речните корита, с чиито добив редица фирми злоупотребяват

Фокус: Г-н Андонов, предлагате законопроект за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите. Обяснете ни каква е Вашата идея, какво ще промените?
Георги Андонов: Tова е една моя идея още от предния парламент. Разработих я в рамките на 42-то Народно събрание. Става въпрос за промяна на едно изречение в сега действащия Закон за задълженията и договорите, член 76. На този етап то определя как се покриват задълженията на кредитополучател при принудително изземване за погасяване на задължението. При сега действащия закон реда на погасяването на задълженията при недостиг на цялостната сума е следната – първо се погасяват разходите на частния съдебен изпълнител, който е образувал производството, на второ място са лихвите и на трето – главницата. При сега действащото законодателство стигаме до вече общоприети термини от сорта на „купих жилище или имущество от частен съдебен изпълнител”, т.е. „купен на много добра и атрактивна цена”. При сегашния закон ние ставаме едни вечни длъжници. Започне ли производството, главницата остава последна.
Фокус: Какво предлагате Вие?
Георги Андонов: Реда на погасяване на задълженията при принудителното изземане да се обърне. На първо място да бъде главницата, основния кредит, който сме теглили. На второ място предлагам да бъдат лихвите и на трето – разходите по самото производство, т.е. таксата на съдебния изпълнител. По този начин се гарантират правата на кредитополучателя от гледна точка на това, че при изземане материалния интерес, залогът по самия кредит, ще бъде продаден на реална цена, която цена да покрие всички разноски по производството и най-вече разноските на ЧСИ-то. Така и съдебният изпълнител ще има много по-голям интерес да продаде материалния залог на реална цена, за да получи своите разходи по производството. Най-важното е, че първо се покрива главницата и не се стига до парадокса кредитополучателите да бъдат вечни длъжници и да трупат лихви върху основния си кредит.
Този текст в закона работи още от времето на тоталитарния режим, 1953 година мисля. До сега законът беше в полза на кредитодателите за сметка на кредитополучателите и гражданите бяха ощетени. Сега намирам един баланс в този текст. Надявам се Народното събрание да го приеме, защото смея да твърдя, че текста е изцяло в полза на обществото.
Фокус: Едно изречение ще промени ли всичко това?
Георги Андонов: Да. Смятам, че на фона на всички революционни текстове, които сме вкарали в полза на банките, на кредитните институции, време е да помислим и за кредитополучателите.
Фокус: И още един проектозакон подготвяте. Разкажете ни и за него, г-н Андонов.
Георги Андонов: Вече съм го подготвил. Бих казал, че е доста революционен. Става дума за една поправка в Закона за водите. В момента на първо четене комисия гледа проектозакона, внесен от Министерството на околната среда и водите през Министерски съвет. Очаква се след Гергьовден да влезе в зала и да се гледа на първо четене. Какво предлагам аз? При сега действащото законодателство от речните корита може да се добива инертен материал, с което се осигурява почистване и проводимост на реката. Този инертен материал обаче е определен от специалистите като „динамичен запас”, защото той е в речното корито и е неконтролируем и неизмерим. Тук намираме злоупотреби на много фирми, които в момента ползват този инертен материал. При разрешение от 5 000 кубика в повечето случаи се стига до петорно, дори шесторно надвишаване на реално добития материал, извън основното разрешение. От една страна това е в ущърб на държавата, от друга страна е предпоставка за големи наводнения. Смятам, без да бъда специалист, че пропадането на моста в Петрич преди две години, се дължи именно на такъв добив на инертен материал. Предложението ми е контролът да мине изцяло в областните управители и да се раздели на два етапа. Първият – изземане на материал само с договор след обществена поръчка, възлагана и контролирана от областния управител. Депониране на площадка, която отново да определи областният управител и вече депонираното и иззето наносно отложение да се продаде отново чрез търг. Така материалният интерес на държавата е гарантиран напълно, защото няма как да се вземе нерегламентирано количество инертен материал и в чисто екологична гледна точка – превенция срещу преливане на реките. Освен това, всички такси, които ще бъдат събирани от тази процедура ще бъдат използвани само и единствено за превенция на наводненията и опазване на речните корита. До сега нищожните средства, които идваха от този тип дейност отиваха в общия бюджет. Това е доста революционно предложение.
Фокус: Казахте, че сте готов с проектозакона – кога ще влезе в Народното събрание?
Георги Андонов: Подготвен е, съгласуван е с министерството, имам подкрепата им и изчаквам чисто технически между първо и второ четене да бъде внесен по време на гледането на закона на Министерството на околната среда и водите.
Фокус: Искам да Ви насоча и към една друга тема, за един от важните инфраструктурни проекти в района, но и изключително проблемен за хората в петричките села – изграждането на ЛОТ 4 на АМ „Струма”? Напредва ли строителството? Ще бъде ли пусната отсечката на 1 август, хората отново готвят протести, не вярват че това ще се случи?
Георги Андонов: Aвтомагистрала „Струма“, особено в частта на ЛОТ 4, стана историческа не само за държавата, но и на европейско ниво. Това е един от най-важните транспортни възли за целия Европейски съюз. Протакването във времето наистина създаде предпоставка за огромно напрежение в местното население. Пускането на тази отсечка бе отменяно многократно, заради проблемите с основния изпълнител в лицето на гръцката фирма. Новият изпълнител пое ангажимент лично пред премиера Бойко Борисов. Надявам се фирмата да бъде коректна и на 1 август трасето да бъде пуснато. Постоянно сме в комуникация с местното население, знам, че има забавяне, знам, че не се работеше с необходимите темпове, но силно се надявам, че през следващите месеци фирмата ще навакса и ще си изпълни ангажимента.
Фокус: А можем ли да успокоим хората, чиито домове пострадаха, къщите имат пукнатини, малки или по-големи, че ще получат някакви компенсации?
Георги Андонов: На този етап нямам информация какви са шансовете да получат компенсации, но при разглеждане на казуса могат да се предприемат мерки и да се потърсят начини да се обезщетят хората

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене