Кметът Илко Стоянов за подписката за референдум, касаещ „Бачиново“:Всичко се оказа една шарлатания

Около 1/3 от събраните подписи за произвеждане на референдум с въпроса „Одобрявате ли решението на Общински съвет – Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение Скапто Терме аквапарк „Бачиново“ са невалидни. Сред подписалите се има лица с непълни лични данни, непълнолетни лица, лица с правни ограничения, хора, които не са български граждани и др. В списъците фигурират включително и покойници, показва проверка на ГРАО.

„Оказва се, че събирането на подписи от Инициативния комитет е една шарлатания, хората бяха лъгани и се радвам, че фактите излязоха наяве. За пореден път се доказа, че тази групичка не се е отдала на кауза в полза на този град, а напротив – посветила се е на това да пречи на развитието му. Ако същите тези хора не бяха намерили институционалната подкрепа на бившия областен управител и настоящ зам.-министър Николай Шушков, който също спря всички важни стратегически проекти за развитието на община Благоевград, спокойно можеше сега да сме в изпълнение на един стойностен проект, който щеше да завърши в следващия мандат“, коментира Стоянов.

Той припомни, че Община Благоевград бе една от първите с осигурено финансиране, но остана сред тези, които не го получиха. Кметът подчерта още, че за сметка на това по-малки общини като Кресна, Петрич и Сандански са получили финансов ресурс от ФУГ и зададе въпроса защо бившият областен управител не е спрял съответните решения.
„Всичко това доказва моята теза от самото начало – има една група хора, посветила се да пречи на Благоевград, с цел домогване до властта и икономически интереси. За съжаление на благоевградчани им се наложи да изтърпят много лъжи, поднесени от т.нар. Инициативен комитет. През цялото време те не спряха да лъжат, че този проект щял да включва застрояване на парка, а всъщност е точно обратното. Този проект ще прекрати всички инструменти за застрояване. Казаха се още един куп неистини. Всъщност голяма част от хората, които се подписаха за референдума, се подписаха в подкрепа на самия проект, макар че бяха лъгани. На мнение съм, че трябва да има допитвания до обществеността, но те трябва да се правят много внимателно, за да не бъдат заблуждавани гражданите и техните данни да не бъдат използвани за други цели“, коментира още кметът Стоянов.
Той заяви, че ще сезира Комисия за защита на личните данни и Прокуратурата, за да бъде установено дали не е злоупотребено с личните данни на хората.

„Не може да си позволиш да заблуждаваш целия град и да не носиш отговорност за това. Така, че от ИК ще трябва да дадат отговор на редица въпроси. Например регистриран ли е въобще ИК като администратор на лични данни, как са събирани подписи, защо същите са събирани на нерегламентирани места, попълвани ли са декларации от жителите, има ли фалшиви подписи, взимали ли са пари хората, които събираха подписи, имало ли е непълнолетни лица, участващи в организацията и т.н.“, допълни още кметът Стоянов.
Той припомни своята готовност, декларирана преди време, да се включи в референдума, с намерение да предложи допълнителни въпроси касаещи развитието на общината, като подчерта, че към момента темата с конкретното допитване е затворена и няма намерение да се изразходват финансови средства за това.
„По-голямата част от минералната вода трябва да бъде публична собственост, а аквапаркът не трябва да се разрушава, каквато идея беше налагана от тази групичка от хора“, допълни още кметът Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене