СРЕЩА НА НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ С УЧЕНИЦИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ „ДИМИТЪР ТАЛЕВ”, ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ie,dbr; kmhПовод за първата среща между новия Неврокопски митрополит Серафим и ученици от Професионалната гимназия „Димитър Талев”, гр. Гоце Делчев, стана нетрадиционния и оригинален подарък, който младежите му връчиха в деня на неговото тържествено посрещане в седалището на Неврокопска епархия, а именно: свитък с разказа на Йордан Йовков „Серафим”.
Митрополит Серафим сърдечно приветства директора на училището г-н Благой Мигдин, преподавателите и гимназистите, отзовали се на неговата покана и дошли в сградата на Неврокопска митрополия.
Благодари им и ги похвали за находчивостта и за оригиналния начин,
по който отправят своето послание и изразяват очакванията си от
новия духовен водач на епархията.

Непринудената, ведра атмосфера даде възможност да се споделят въпроси, вълнуващи младежите и цялата общественост. Изразено бе желанието за по-близка връзка и общуване с духовниците, за да не бъде младежта далеч от Църквата, а да опознае вярата си и да се ползва от нея. Да се храни със здрава духовна храна, а не с духовна отрова, каквато опасност съществува, ако се попадне в някой „лъжлив заместител на Църквата” и запълни мястото на Бога в сърцето си с нещо, което не е бог или със страсти, пороци и грехове.
Едни от въпросите бяха свързани с вярата, например: „Всички десет Божии заповеди ли трябва да се изпълняват или може само половината?”; „Книги и филми, в които героите са вампири, фолклорни мотиви ли използват?”.
Други – с ежедневието на Владиката: как преминава един негов работен ден. Засегната беше и темата „празник ли е денят на влюбените”, както и смущаващите видео-материали, излъчени в национален ефир, уличаващи духовници в плътски грехове.
Тези въпроси потвърждават необходимостта от духовна просвета. „Христовите заповеди са достъпни и не са трудни за изпълнение трябва
само човек да разбере правилно начина, по който да ги прилага.
Сам Господ казва: „игото Ми е благо и бремето ми е леко”. Ако беше тежко щеше да ни каже. Не ни е спестил никоя истина.”
Поставените въпроси Негово Високопреосвещенство разясни в духа на Евангелските истини, апостолското учение и поученията на светите отци, плод на дългогодишния им подвиг и придобита опитност в духовния живот. Всичко в Църквата се прави с една единствена цел – спасението на душата. Митрополит Серафим каза още: „Опитът на светите отци от древност
ясно ни учи, че трябва да се помогне на човека, който е съгрешил,
като се полагат всички усилия да не бъде излагано на всеобщо знание деянието или греха, който е извършил, за да се запази достойнството на човека.” От разгласяването и общественото коментиране няма духовна полза, а напротив – вреда.

Директорът на професионалната гимназия г-н Мигдин изказа убеждението си, че има надежда, тъй като младите хора се ентусиазират от добрия духовен пример, готови са да го последват и трябва да се работи в тази посока. Спомена, че покойният Неврокопски митрополит Натанаил е бил приятел на училището, винаги се е отзовавал и при много поводи е бил заедно с учениците и техните преподаватели. Не случайно преди да влязат в сградата на митрополията младежите се поклониха и поднесоха цветя на любов и признателност на неговия гроб.
Г-н Директорът поздрави Негово Високопреосвещенство с думите:
„Преди всичко искам да Ви честитя това високо място, което заехте в духовния живот на нашата епархия и да Ви пожелая да сте жив и здрав и с много сили да ни водите по правилния път на Православието. Мисля, че това което днес се случи между нас е много хубаво и се надявам, че разказът за Серафим ще продължи и той вече ще се казва „Дядо Серафим”.
Благодаря Ви от името на всички”.

„Ние сме готови да участваме в общи инициативи, срещи, мероприятия, които да бъдат за полза на всички. За мен беше важно да разбера, че и вие имате желание за съвместна работа. Ще поддържаме връзка и
ще насрочим следващи срещи” бяха заключителните думи на
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене