Има вероятност светилището на Дионисий да е край Осиково

осиковооооСпорен е въпросът за местонахождението на светилището на Дионисий, но е твърде вероятно да е в района на Осиково, съобщава кметът на селото Велин Палигоров.

От незапомнени времена има там местности наречени Портата и Светилището. Няма обаче информация защо тези местности са наречени така. По думите на кмета, предположенията, че именно там може да е светилището на Дионисий, се базират на описания, оставени от древногръцкия историк Херодот. Според описанията на Херодот, там където е минавал Александър Велики с войските си за Филипопулис (дн. Пловдив), се отбил през това светилище, след което се е върнал на пътя за Пловдив, продължили са, а светилището е останало от лявата страна.

Тези описания отговарят на това място, като и римският път е на изток. Знае се също, че този път е съществувал много преди това и е бил тракийски античен път. Този път свързва Беломорието с Пловдив и няма друг подобен път с близост до светилище. Освен това в близост до това място има и останки от тракийско селище. На връх Голица, където се предполага, че може да бъде светилището на Дионисий има каменен олтар, където според езическите ритуали се извършвали жертвоприношенията. Там и сега могат да се видят останки от керамични предмети. По думите на кмета обаче този район не е проучен от историци и археолози и затова не може да се твърди, че именно там е светилището на Дионисий, но такава вероятност съществува.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене