Разследване на Топ ПРЕСА: Нуредин Кафелов- лошият късмет на Якоруда…

photo_verybig_824098

Името на Нуредин в превод от турски означава Светлина в религията. В Якоруда, откакто Кафелов е кмет, има обаче само мрак

Според направена биогра- фична справка проблемите на Кафелов с прокуратурата започват през 2001 г., кога­то е избран за пръв кметски мандат. Тогава по настоява­не на група общински съ­ветници държавното обви­нение започва разследване на продажбата на бившия цех за скариди в Якоруда с площ 2800 кв.м, оценен за 260 000 лв. Въпреки оцен­ката Кафелов го продава на софийската фирма „Ивел“ за 115 000 лв.

През март 2003 година Ахмед Доган вкарва Нуре­дин Кафелов от личната си квота в централата на ДПС и го прави член на Комисията за финансов надзор в парла­мента с 6-годишен мандат. Въпреки многократните оп­ити на шефа на комисията Апостол Апостолов да обяс­ни на Кафелов, че или трябва да напусне сладката столична служба, или кметството, якорудският управник не само изкара докрай манда­та си, но и през следващите 4 години продължи да тъче на два стана – хем в парла­мента, хем като председател на об­щинския съвет, което също е в абсолютно противоречие със Закона за мест­ното самоуправление, защото изрично е указа­но: кмет или съ­ветник няма право да работи и в държавна инсти­туция.

През 6-те години Кафелов получаваше 2 заплати и се возеше между Якоруда и София с колата на община­та, бензинът му плащаше общинският бюджет, а шо­фьорът му Гошо бе принуж­ даван да спи в столицата, за да може да е на разположе­ние на шефа си денонощно,

ако му хрумне да отскочи до кабинета си в Якоруда. Любопитното е, че през същия период поне 2 години Апос­толов не знаеше, че подчи­неният му Кафелов е и пред­седател на ОбС в Якоруда – последният го бе излъгал, че си е подал оставката.

Заради този гаф жители на общината и общински съветници сигнализираха бившия главен прокурор Ни­кола Филчев, но отново без резултат.

През 2009 г. ексобластният управител Владимир Димитров и окръжната про­куратура в Благоевград за­почнаха ново разследване на кмета за установяване на монопол над интернет дос­тавките в общината и сило­во налагане на фирмата на тъста му Милчо Абдишков. Жалбоподател бе кандида­тът за съща­та услуга Николай Чорбаджиев.

Жалбата бе адресирана и до ексначалника на РПУ – Разлог Тома Добрев.

Не е ясно на какъв етап е проверката или вече е прекратена със стандартното „поради липса на дан­ни за извър­шено престъ­пление“.

През 2010 г. жители на община Яко­руда избраха нестандартен начин да предизвикат про­верка на кмета си Нуредин Кафелов. Двама от тях, въ­оръжени с фотоа­парати, заснеха част от обекти­те в об­щината, с които според тях Кафелов е „сгазил лука“. Заедно с фотогра­фиите, придру­жени от обширно експозе за доказа­ните до момента гафове на градоначалника и кратък пояснителен текст към вся­ка снимка те изпращат две писма – до ДАНС и до преми­ера Бойко Борисов.

През 2012 г. в публично- то пространство се появи писмо на Мехмед Молласали-Мечо, в което той инфор­мира обществеността „що за човек управлява Якоруда и призовава държавното об­винение да се самосезира за невероятните неща, които се вършат в едни от най-бе- дните български общини, къ­дето безработицата е 43% и за пръв път тази година раж­даемостта падна под смърт­ността. Отрицателен при­раст в район с помаци, които никога не са имали по-малко от 2-3 деца, е катастрофа.“

Ето какво казва Молласали:

„С настоящето изявление не целя лични облаги, защо­то преди 3 години напуснах Якоруда и се заселих в Бла­гоевград, а съдът реши в моя полза делото, което во­дех срещу братовчеда Нуре- дин Кафелов за 1,92 млн. лв., които ми дължи от 5 години.

Искам само да помогна на хората от моя край да се осъзнаят, да научат от мен какви беззакония се вършат в общината и как Кафелов богатее на техния гръб.

Първо – за моралния му об­лик.

Години наред Кафелов ползваше офиса на фирмата ми като публичен дом, за да се заключва в него с моми­чета, които са на възрастта на сина ми. Имам много сви­детели, които ще го потвър­дят. Вероятно сега, след като мен ме няма в Якору­да, прибягва до услугите на други фирми за същото. По­някога съм подозирал, че до 40-тата си годишнина този човек не е имал полов живот и сега наваксва всячески.

Кафелов има и незаконно дете. Докато беше в Коми­сията по финансов надзор, от него забременя учителка по английски език от Русе, която работеше в София. Же­ната подготвяше сина на Ка­фелов, който искаше да учи в Италианския лицей. Роди в родния си град Русе преди около 3 г., докато съпругата на кмета беше на фестивал в Истанбул. Така двете им деца се сдобиха с братче, което, за съжаление, се роди болно. Чувам, че Кафелов се грижел за него, обещал апар­тамент на майката, но това не го прави по-морален.

Приказката „Царят е гол“ в Якоруда е по-различна – царят Кафелов е облечен с пари, власт от държавата и чувство за безнаказаност.

От години всеки месец кметът превежда по 500 лв. на областния лидер на ДПС, с което си купува спо­койствието, и това е само върхът на „сладоледа“. Всъщност и тези преводи, и всичко, което ще разкажа по-долу, могат да бъдат про­верени от контролиращите органи като Сметната пала­та, които, не знам защо, се задоволяват да правят ре­визии само по документите на общината, но не правят насрещни засичания като преводи в банки, по сметки­те на фирми и т.н.

Сред най-големите финан­сови нарушения на Кафе- лов са комисионите, които взема от фирми, за да им даде дадена поръчка. За негова изненада аз имам доказателства за това. За да не отегчавам читателите, а и защото са много, ще ги покажа на прокуратурата, която официално каня да ме призове на разпит. Схемата му на рекет е елементарна и действа безотказно – полу­чаваш поръчката, но той ти я плаща едва след като по­лучи своите 40% комисиона.

Кои са фирмите, които са зад гърба на Нуредин Кафе­лов?

Първата е общинската „Строител“, чийто директор е 60-годишният бивш гор­ски Али Хърльов. Кафелов назначи за юрист на общи­ната сина му, който още е студент.

Другата е „Кос Алфа“ на Здравко Василев, която по­лучи доста поръчки и вече започна да му се отблаго­дарява – строи бъдещите лекарски кабинети на сина на Кафелов, който още учи медицина.

Всички подробности и до­кументи ще дам на прокура­турата. Отговарям за всяка своя дума и съм готов да се подложа на детектор на лъжата.

Името на Нуредин в превод на турски озна­чава Светли­на в религия­та. В Якоруда, откакто Ка- фелов е кмет, има обаче само мрак.

Той води не­прекъснато дела срещу частни лица и фирми, ра­ботили в об­щината по времето на предшестве­ника му Исмаил        Цикалов, и ги губи.

Плаща, раз­бира се, об­щината. Едно от поредните дела е срещу археолози­те, консервирали древното тракийско оброчище в мест­ността Калята. Те си свър­шиха работата, но Кафелов отказал да им плати и сега съдът го осъди 58 000 лв.

Заради същото това дело и за водопровода в с. Аврамово, за който също води дело, понеже отказва да плати 220 000 лв. на фирмата-из- пълнител, му описаха колата и му запорираха сметките. Това обаче не го притесни особено, защото със заплата от 1200 лв. и щат на съпру­гата му като учителка от 300 лв. той си купи апартамент в София и си обзаведе къ­щата в Якоруда, и то 2 пъти, защото първия път жена му не хареса мебелите – едва ли е случайно, че обзавеждане­то и смяната на дограмата станаха по същото време и от същата фирма, която ре­монтира срещу 150 000 лв. сградата на общината.

В Якоруда младите хора превеждат ДПС като Движе­ние на парични средства, а средното поколение – Дръж­те помаците в сиромашия. Както и да го наречем обаче, докато хора като Кафелов управляват общината, нищо добро не чака тези отрудени и жалки хорица“.

В края на 2013 г. кметът на Якоруда забранява провеж­дането на коледен концерт в местното читалище на гра­да, който се организира от детска група, занимаваща се с народни танци. Ръково­дител на групата е Ваня Гатдерова.

Ето и още няколко приме­ра за забрана на Коледа:

Властите в Таджикистан обявиха, че Новогодишните празници противоречат на исляма – празнуването на григорианската Нова годи­на, както и на Коледа има религиозни корени, затова последователите на исля­ма, и в частност таджиките, трябва да се придържат към своите собствени обичаи.

Управляващите в Дагестан забраниха украсяване­то на елха, игрите и танците, Дядо Мраз и Снежанка като чужди, които не отговарят на културата на мюсюлманите.

През февруари 2015 г. ста­на ясно, че община Якоруда е започнала разпродажба на златни общински имоти, на­миращи се непосредствено до язовир „Белмекен“, къ­дето е изградена едноимен­ната Национална спортна база. Купувачи са роднини на най-доверения човек на кмета Нуредин Кафелов, не­гова дясна ръка от близо 20 години, дългогодишен кмет на с. Аврамово, член на об­щинското ръководство на ДПС и управител на фирма „Строител 2001″, която пече­ли обществените поръчки в общината – Али Хърльов.

На сесия седмица преди това съветниците са гласу­вали за продажба парцели на Сабие Салих Хаджисюлейман, която е сестра на съпругата на Али Хърльов. Не е ясно колко е голям парцелът, защото съветни­ците гласуват за ПУП-ове и кадастрални единици, но за покупката на терена тя ще брои 13 000 лева.

На Юсуф Мустафа Бунцев, който е баща на снахата на Хърльов, общинарите са гла­сували да си купи 2 имота до Белмекен на обща стойност 18 000 лева.

Доста любопитен е и тре­тият купувач – това е „Белме­кен – 2000″ ЕООД, който при­добива 3 имота до язовира на стойност 32 533 лева без ДДС. Отделно, управителят на дружеството Васил Тон­ чев е одобрен за трети пар­цел на цена 9010 лв. „Белме­кен – 2000″ е учредена като ООД през септември 2013 г. в София от В. Тончев и брат му Кирил с уставен капитал от 2 лв. Васил Йорданов Тон­чев всъщност е бивш прези­дент на федерацията по би­атлон и виден социолог. Той е управител и собственик на доста фирми, сред които са и сдружението на федераци­ята по биатлон „Български биатлон ПУЛ“ ЕООД, ръково­дено от биатлонистката ни Екатерина Дафовска, соци­ологическата агенция „Сова 5″ АД и др.

Появата на Тончев сред собствениците на терени до „Белмекен“ не е случайна – в Националната спортна база биатлонистите имаха няколко бунгала, които пре­ди 3 г. общината им измък­на под носа. През 2012 г. за жълти стотинки синът на Али Хърльов – Хасан, купи най-хубавото от 9-те бунгала в землището на Национал- на спортна база „Белмекен“. След като никой от якорудчани не надигна глас, бе за­действана процедурата за продажбата на следващите 6. Без въобще да бъде уточ­нено в предложението точно кои са бунгалата, без данъчна оценка и със сериозно разминаване между акта за собственост и приложената скица, кметът Кафелов входира искането си в ОбС и съ­ветниците го гласуваха.

В Якоруда младите хора превеждат ДПС като „Движение на парични средства“, а средното поколение – „Дръжте помаците в сиромашия“

 Скандалната продажба влезе в дневния ред на 2 за­седания, защото след първо­то решение тогавашният об­ластен управител Костадин Хаджигаев го спря, якорудският кмет обаче побърза да прати в бунгалата полиция и администратори, които из­гониха от тях биатлонистите и ги запечатаха, и още на следващата сесия, без да се съобрази изобщо с губерна­тора, кметът вкара за втори път същата точка без вся- какви корекции и Общински­ят съвет отново я прие.

Сега с продажбата на три­те терена на социолога-биатлонист В. Тончев якорудският градоначалник иска да тушира нов скандал с федерацията, а и да прокара по-безболезнено поредната серия сделки на близкия си приятел Али Хърльов, твър­дят съветници от крехката вътрешна опозиция в ОбС – Якоруда, която наброява 6-има срещу 11-те съветни­ци от ДПС.

Али Хърльов безспорно е една от най-спорните фигури в Якоруда и видимо една от най-богатите. Фирмата, коя­то той управлява – „Строител 2001″, е регистрирана през 2010 г. с цел събиране и тре­тиране на отпадъци, с капи­тал от 265 000 лв. и едноли­чен собственик на капитала община Якоруда.

Хърльов е бивш горски  стражар, издигнал се до вър­ховете на бедното якорудско общество благода­рение при­ятелство- то си с Кафелов и по линия на ДПС.

Единият му син – Салих, е назначен за юрис­консулт на общината според местния сайт Яко­руда днес все още без дипло­ма, защото не си е взел изпи­тите. Другият син Хасан Хър­льов, който е председател с последен гласуван мандат до 2018 г. на Потребител­на кооперация „Мусала“, за няколко години е успял да разпродаде почти цялото имущество на кооперацията магазин, шиатра, мандра и т.н., на близки на семейство­то си и на това на Кафелов. Като собственик на трактор, Хасан Хърльов получава всяка година по 5000 лв. от общината за зимното под­държане на високопланин­ското с. Аврамово, където живее. Срещу тези пари той обаче чисти само късия участък от разклона на път 84-II до площада и до собст­вената си къща, издадоха го съселяни.

Пари за чистотата са се­риозното приходно перо и на самия Али Хърльов. Чрез „Строител“, която печели безотказно всички апетит­ни обществени поръчки на Якоруда, Хърльов чисти и улиците на общината, но в началото на този януари те се превърнаха в ледена пър­залка и се наложи местните с лопати и кофи да излязат, за да се справят „на собст­вен ход“ с проблема. За зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа от 46 км, вклю­чително и за почистване от лед и сняг, третиране про­тив заледяване на пътните настилки и съоръженията, фирмата на Хърльов „Стро­ител 2001″ тази зима усвои 68 000 лв. без ДДС. Въпреки че по искане на Али Хърльов общината купи и багер, за да чисти през зимата, според якорудчани снегът се маха и улиците се опесъчават само пред сградата, която строи в Якоруда юристът на община­та – синът му Салих Хърльов, и на улицата, където живее Нуредин Кафелов. По други­те улици якорудчани сами се грижат за себе си, за да не се изпотрошат, когато падне сняг.

Същото е положението през зимата и в останалите села в общината. В Юруково хората ходят в индиан­ска нишка и не могат да се разминат, защото споделят само една пътечка. В Черна Места се чисти само улица­та от кметство­то до секретаря на общината Ибрахим            Карафеиз – по щастливо сте­чение на обстоятелства­та намазват и сватовете на юриста на об­щината Хър­льов, които живеят на този късметлий- ски отрязък от уличната мре­жа на селото.

Извън пари­те от поръчки и чистене, сред десетките примери за замог­ване на фамилия Хърльови са подпорна стена в Авра­мово, за която фонд „Бед­ствия и аварии“ отпуснал на А. Хърльов 25 641 лева – във финансовата докумен­тация като цел за превеж­дане на сумата е посочено „изграждане на подпорна стена на улица „Грънчар“ в село Аврамово“, макар че в селото нито една от улиците няма име, съответно няма и подпорна стена, издават за­познати.

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене