Кметът Петър Паунов и посланикът на САЩ Марси Рийс откриха Център за социална рехабилитация и интеграция

thumbs
Кметът на община Кюстендил Петър Паунов, посланикът на САЩ у нас Марси Рийс и изпълнителният директор на фондация „Сийдър“ Линдзи Солцгивър официално откриха Център за социална рехабилитация и интеграция в Кюстендил. На церемонията присъстваха още Радослава Чеканска, зам.-областен управител на Кюстендилска област, председателят на Общинския съвет в Кюстендил Иван Андонов, полковник Джейми Кроухърст, старши военен представител към посолството на САЩ, майор Робърт Хенкок – офицер по двустранно сътрудничество, ръководителят на строителната фирма изпълнител на проекта – Атанас Кирилов, и други.
„Вълнуващ момент, защото сме изправени пред резултата на едно партньорство, което показва за колко кратко време могат да бъдат преодолявани бариери. Времето не важи пред силата и магията на съвместните усилия. Само преди шест месеца това прекрасно съоръжение го нямаше тук. Затова съм изключително щастлив, че всеки от нас беше съпричастен, съобразно своите възможности и усилия”, каза по време на церемонията кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той увери посланика н
а САЩ, че това са най-добре вложените средства. „Инвестирахте в здраве, инвестирахте в хора, инвестирахте в любов, която ще се връща през хилядолетията”, допълни Петър Паунов.
От своя страна Н. Пр. Марси Рийс благодари за поканата да участва в официалната церемония по откриването на центъра за социална рехабилитация и интеграция, като посочи, че когато се работи заедно, може да се постигне нещо по-голямо, отколкото ако се работи поотделно. „Община Кюстендил предостави земята за тази сграда и ще предостави ресурси за нейното функциониране, а фондация „Сийдър“ допринесе за построяването на този обект. Аз съм горда, че народът на САЩ, чрез програмата за хуманитарно подпомагане на департамента по отбрана, предостави ресурсите за построяване на съоръжението. Смятам, че нашите съвместни усилия изпращат един ясен сигнал, че българските деца и хора с увреждания имат бъдеще, че няма да бъдат държани настрани в изолация в специализирани институции, а ще им се дават възможностите, които заслужават, да живеят продуктивно, в атмосфера, където тяхното човешко достойнство се зачита”, каза Марси Рийс. Тя подчерта, че центърът е символ на ангажираността на Кюстендил към приемане, откритост, толерантност и подкрепа за най-уязвимите в обществото. Тя е за всички онези, които са в нужда, където всеки независимо от своя произход ще бъде включен в обществото и ще може да живее пълноценно.
Изпълнителният директор на фондация „Сийдър” Линдзи Солтсгивър заяви пред присъстващите, че центърът е продукт на дългогодишна партньорска подкрепа от община Кюстендил и посолството на САЩ. „Смятам, че създаването на центъра е огромен успех и поредна крачка за осигуряване на достоен живот за хората с увреждания”, каза Линдзи Солтсгивър.
Центърът, който се намира между 15-етажните блокове при Професионалната гимназия по туризъм, е с капацитет за 25 младежи с увреждания. За тях ще се грижат 35 души обслужващ персонал и специалисти. Издръжката на услугата ще бъде предоставена от държавния бюджет на България, за което се очаква скоро да бъде подписан договор.
Центърът е изграден по съвместен проект между община Кюстендил и фондация „Сийдър”, осъществен по програмата за хуманитарна помощ на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София. Правителството на САЩ инвестира 492 000 лева в този проект. Центърът има пет стаи за терапия, офиси, кухненски помещения, санитарни възли и складови помещения. Тук ще се извършват психологически консултации, терапевтични и рехабилитационни дейности. Помощта е насочена към създаването на нови умения и възможности за независим живот на хора с различни видове и степен на увреждания. Предвижда се и подпомагане на групи от хора в риск, чрез конкретни програми за интеграция и преодоляване на тяхната социална изолация.
www.nablyudatel.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене