Редят уникални находки в Археологическия парк на Сандански

434343Чакат бум на туристи след откриването на комплекса


Археологически парк ще отвори врати тази година в Сандански. Преди 2 г. по европейски проект бе  на­ правена първата копка на стро­ител- но-монтажните дейности по съз­даването и разкри­ването на нова­та придобивка на курорта. За­ради значимостта на отрити­те нови артефакти общината очаква този обект да помогне за развитието на града като конкурентоспособна туристи­ческа атракция.

„С привличането на пове­че наши и чужди туристи ще се осигури и икономически просперитет“, убеден е кме­тът Андон Тотев. Новият археологиче­ски комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение – „Епископска базилика“, „Раннохристиянски комплекс“ и Базилика на епископ Йоан“, които са били част от античния град. „От­критията ни наистина заслу­жават вниманието не само на туристите, но и на експер­тите. На 1 април се натъкнах­ме на поредната находка от 1-3 век от новата ера – част от ръка на мраморна статуя. Само дланта и китката, кои­то са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока. ще тър­сим аналози в литературата, за да разберем повече за тази фигура“, заяви директо­рът на Археологическия му­зей Владимир Петков.43223rechsh

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря“ ще красят витрините на бъдещия комплекс. Кръ­стът е раннохристиянски, от 5-6 век, масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиме­тра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. По този начин се е из­граждал жезъл, с който са се водили литийни шествия на­чело с епископа. Олтарната плоча пък е с мотиви от „Тайната вечеря“, човешките фи­гури са ваяни върху мрамор, находката е изключително рядка. „Със сигурност с тези два експоната ще привлечем вниманието и на местните жители, и на гостите на града ни. Те са сред най-ценните ни открития при изследването на раннохристиянския ком­плекс“, смята Петков.

Той и колегите му се натъ­кнали и на мартирион – по­мещение, в което са се съх­ранявали мощите на светец, с олтарна маса, ве­ликолепни стенописи, мраморни подове  и

аязмо за све­тена вода. Някога тук е имало епис­копско седа­лище, градът е бил главен културен, ду­ховен и ико­номически център по долината на Сред­на Струма. Остава само да се консервират и реставрират мозайките и стенописите въ­тре, за да приключи проектът „Сандански – зората на ранното християнство“. Той е на стойност 6 157 446 лв., като 157 446 са съфинансиране от общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене