Вили Костова представя трета самостоятелна изложба в музея в Благоевград

Вили Костова представя третата си самостоятелна изложба, която ще бъде официално открита тази вечер, в 18:00 часа, в Регионалния исторически музей в Благоевград.

Експозицията е наречена „Да нарисуваш красотата“ и е предколеден подарък за всички, които имат интерес. Целта й е напомни, че красотата е навсякъде около нас и в нас, само трябва да отделим малко време, за да я разгледаме, да ѝ се насладим, каза пред БТА авторката.

За себе си Вили Костова разказва, че рисува от дете, макар повече от 18 години от живота си да работи като финансов ревизор. Родена е в китното разложко село Добърско, където и израства. Един от учителите ѝ забелязва нейния талант и я насърчава да кандидатства в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград с профил „Изобразително изкуство“, след което завършва полувисше образование и се дипломира като учител по изобразително изкуство и трудово обучение. Впоследствие, обаче, коренно променя своя професионален път, като записва икономическа специалност. Малко преди да се дипломира като магистър вижда обява в местен вестник, в която се търсят ревизори в Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в Благоевград.

През лятото на 2017 г. решава да напусне упражняваната от нея близо две десетилетия професия, но не, за да рисува. Тогава има други планове, рисуването идва „неочаквано“, половин година по-късно, разказа пред репортер на БТА художничката.

Връщането към рисуването е непланирано, но сякаш „връхлита“ твореца. В онзи момент исках да наваксам всички пропуснати години, първоначално бях загубила всичките си двигателни умения, бях загубила техниката си, каза още Вили Костова. Първоначално подарява картините, които създава, на свои близки и приятели. Впоследствие творбите стават твърде много и докато обмисля какво да бъде тяхното бъдеще, вижда благотворителен базар в двора на благоевградския храм „Свети Николай“ в квартал „Грамада“.

„Всички тези предмети бяха изработени от други хора и се продаваха с кауза за закупуване на храна, която се приготвя за хора в нужда“, разказа Вили Костова. Обсъжда с председателя на храма отец Светослав Кючуков дали може да се включи в подобна инициатива, след което получава благословията му.

По сходен начин се случва и първата изложба. Отново посещение в храма дава насока експозицията да бъде за същата благородна кауза и така през зимата на 2018 г. в Регионалния исторически музей в Благоевград Вили Костова подрежда за пръв път своите картини с цветя и пейзажи, които излъчват топлина и надежда. Оттогава досега тя прави още една самостоятелна изложба, която посвещава на силата на взаимопомощта, като участва и в редица съвместни експозиции.

Наред с помощта за кухнята за бедни към храм „Свети Николай“, Вили Костова участва със свои картини и за каузата „Мечта за дете“ вече в девет благотворителни бала. На едно от събитията е настанена на маса със семейства с деца. Така видях сбъднатите мечти в колички, лазещи, ходещи, тогава видях резултата от тази кауза, разказа творецът.

Преди няколко седмици в Енорийския център към храм „Свети Николай“ Вили Костова организира благотворително рисуване на картини с доброволци, които да бъдат продадени на базар за събиране на средства, отново за кухнята за бедни. Тогава мислех, че ще рисуваме само с моите курсисти от академия „Вили Костова Арт“, но интересът беше толкова голям, много хора се включиха и в двете вечери, посветени на благотворителното рисуване, сподели художничката. Аз много вярвам в силата на взаимопомощта, мисля, че когато ние хората си помагаме, животът ни е по-добър, затова винаги призовавам да си помагаме, тогава на всички ни е по-лесно, по-хубаво, допълни Вили Костова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене