С официална церемония и вдигане на знамето Струмяни даде старт на празничната програма

DSC09630С водосвет се открива и новото защитено жилище в Раздол

 Дъждът не попречи на струмянчани да почетат рождения ден на своята община. На 7 април 1978 година с Указ на президента е създадена община Струмяни. Оттогава – до днес този ден е символ на обединението на 21 населени места. В ранното утро духов оркестър засвири възрожденски песни, а можоретният състав при СОУ Симитли с ръководител Калина Марянска направиха шпалир под звуците на „Ботев марш“, през който преминаха, поднесоха венци и се преклониха пред паметника на загиналите кметът на община Струмяни Емил Илиев, представители на ОбС – Струмяни, директорката на СОУ – Микрево Лиляна Велкова, деца и директорката на ОДЗ „Патиланци“ Калина Джаджова, представители на пенсионерския клуб и читалището в Струмяни, и мн. други.DSC09620

В ранния следобед свещеник Христо Пендурски ще отслужи водосвет в новото защитено жилище в Раздол. Бившето читалище се превърна в модерна институция –дом за лица с психически увреждания.Стойността на строително-монтажните работи е 408 766,16 лв, а изпълнителят е софийската строителна фирма „СТРЕЗА”, която реконструира и модернизира съществуващата общинска сграда. / бивше читалище/ и нейното преустрояване в защитено жилище за възрастни хора с психични разстройства”.

Сградата беше силно амортизирана и неизползваема повече от 20 години, което наложи основен ремонт, чрез който да се създадат необходимите условия за настаняване в Защитено жилище на потребители от Дом за възрастни хора с психични разстройства в село Раздол.

Осигури се достъпна среда за хора с увреждания – доставка и монтаж на асансьор за достъп до втори етаж на сградата, да се изгради нова покривна конструкция, дървена обшивка и керемиди. На първия етаж се обособиха следните помещения: 1 бр. зала за мероприятия, 1 бр. склад, 1 бр. трапезария, 1 бр. кухня, 1 бр. стая за трудотерапии, 1 бр. стая на мед. сестра и психолог, 1 бр. фоайе, 1 бр. витванг и 1 бр. санитарен възел разделен на две клетки. На втория етаж ще се обособят 5 бр. спални помещения със санитарни възли, 1 бр. перално и гладачно помещение, склад за чисто бельо.
Беше свалена старата вътрешна мазилка, събориха се вътрешни преградни стени и се изградиха нови, облицоваха се стени и тавани с гипсокартон, шпакловка, боядисване, положи се ламиниран паркет, гранитогрес, фаянсови облицовки по санитарни възли, направи се дренаж и хидроизолация около сградата. Сградата се санира – външна топлоизолация, мазилка и боядисване, демонтиране на стари врати и прозорци и цялостната им подмяна с нови, изгради се изцяло нова ел. и В и К инсталации, облагороди се дворът с тревни площи и тротоарна настилка.DSC09673

В новото защитено жилище ще се настанят 10 хора с психично разстройство и 6 души обслужващ персонал.

„Третото защитено жилище в община Струмяни е закономерна стъпка в осъществяването на социалната програма на община Струмяни – сподели кметът на общината Емил Илиев. – В двете защитени жилища на територията на общината са настанени 20 души, 10 – възрастни с умствени проблеми и 10 възрастни с психически разстройства. В дома за възрастни с психически разстройства са настанени 69 потребители и нашата задача е до 2015 година да останат не повече от 30 потребители, останалите – да се изведат в защитени жилища, близки до семейната среда, с надеждата, че ще имат по-добри условия, ще ползват по-качествени услуги и ще се чувстват значително по-добре. Това е значим проект за нас, защото решава 10 човешки съдби. Освен това е предпоставка за партньорство в социалната сфера с община Карбинци, обмяна на опит и добри практики.”

Кулминацията на честванията на празника на община Струмяни е в неделя, 12 април, на Великден.Във всички храмове в общината ще се отслужат празнични литургии, а програмата ще започне в 16.00 часа на площада в село Струмяни с изложба и „бой” на великденски яйца – с атрактивни награди, детско шоу, концерт спектакъл с участието на самодейните ансамбли на ОДЗ „Патиланци“, СОУ – Микрево, ансамбъл „Малешевци“ – Микрево, ансамбъл „Струма“ – Струмяни, ансамбъл „Мрамор“ – Илинденци, женските фолклорни групи на Никудин и Игралище.

Огромно хоро ще се извие с песните на българския Никола Бадев – Кирил Костов и солистката на Мистерията на българските гласове – София Илиева, а Джена ще зарадва всички нейни почитатели. Празнична заря ще освети небето над празнуващата община Струмяни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене