Община Симитли отваря първия селски музей в Пиринско

dc2cb9893ce9c8785450dd2c6737063e_600x460Ремонтират сградата с почти 600 000 лева

Община Симитли предприе действия за отварянето на първия селски музей в Пиринския край. Музейната сбирка ще е в село Крупник, в нея има ценни исторически книжа, оръдия и предмети от бита на предците ни, обитавали тези земи. Тя съществувала в читалището на населеното място преди повече от четвърт век.

Експонатите са селектирани и подредени са от специалисти от Регионалния исторически музей в Благоевград и през 1990 година музейната сбирка е открита официално. След 15 години обаче е прибрана в склад. По-късно е направена инвентаризация на музейната сбирка, при която са констатирани обезпокоителни повреди по експонатите, включително и липси на някои от тях.

Общината започва ремонт на сградата по проект „Подобряване на сградния фонд на Народно читалище „Владимир Маяковски – 1937″ в с. Крупник“, който е на стойност 582 553.97 лева. Ще се извърши основен ремонт на сградния фонд, включително цялостно обновяване на киносалоните, ремонт на сцените и всички помещения, които се ползват за тренировки и репетиции от различните школи и самодейни състави. Ще се осигури абсолютно ремонтирано и адаптирано за целта помещение и за музейната експозиция, която предстои да се възстанови в селото.

По инициатива на кмета на община Симитли Апостол Апостолов специалисти от екипа му започват постъпки за нейното възстановяване и създаването на музей в Крупник. Необходимо е унифициране на документите, инвентаризация на наличните експонати, реставрацията на някои от тях. Общината ще разчита на методическата и експертна помощ на служителите на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Сбирката ще бъде обогатена, след като миналата година млади историци проведоха научна експедиция в района. „Ако всичко с процедурата е наред, то уникати от историята на общината ще бъдат показани в новия музей в Крупник за празника на селото в края на август. Амбицията на общинското ръководство е да го превърнем във филиал на благоевградския музей“, разкри кметът на Симитли Апостол Апостолов.
standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене