Пролетна вечер отпразнуваха в Гоце Делчев жените на с. Тешово

5

Да се празнува началото на пролетта само от жените, свързани със село Тешово, е традиция на три години. В началото на „Тешовска среща” всяка жена получи бяла роза от красиво момиче, символизираща най-прекрасния сезон от годината. Третото издание на пролетната инициатива набра забележителна популярност. Над 120 жени, момичета и снахи, свързали живота си с мъже от балканското село, споделиха щастието и гордостта си, че са част от селото с героично минало. Кметският наместник Иван Крушовски и кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов, който също е с корени от с. Тешово, поздравиха темпераментните дами, като им пожелаха много здраве и все по-голяма енергия и за други подобни родолюбиви инициативи. Гости на красивия женски празник бяха зам.-областният управител на Солун и дългогодишният депутат в НС на Гърция от Драма – Ставрос Дайлакис.

Със забавна томбола, надпяване на празнуващите и с танци до малките часове бе белязано третото издание на Пролетния празник на жените от село Тешово.

Иван Крушовски – кметски наместник: „Поздравявам ви от името на жителите на кметство с. Тешово и ви пожелавам много здраве, успехи в личния живот, в семейните начинания и все така да пребъда тази ваша инициатива. През годините да продължава да се развива това ваше дело, да се умножават успехите ви, днес сме тук за трети път. Всяка година се удвоява броя на жителите, на присъстващите тук на това мило тържество. Надявам се следващия път да бъдете още повече.

От името на хората от с. Тешово, искам да ви поканя на тържествата, които се организират в селото, да живеете с проблемите на селото, да живеете с проблемите на тамошните хора, които живеят там, а те не са малко.

Искам да кажа няколко думи по този повод. Много се радвам, че ще умножим традициите на нашите предци. Селото е било много голямо още в дълбока древност. Още през 1530 г. то наброява 2 хил. жители. Аз искам чистосърдечно да пожелая на всички, присъстващи тук, да продължават традициите на нашите предци, на нашите деди. Тъй като много хора са напуснали пределите на селото и са заживели във вътрешността на страната, с радост продължават да се интересуват за това какво става тук, как се развиват нещата при нас и когато виждат такива хубави поводи, се гордеят навсякъде.

Нека това бъде моето пожелание – да се обединяваме с подобни поводи и да поддържаме това будно село през годините!”

16Владимир Москов – кмет на гр. Гоце Делчев: „Много трудно се говори след кмета на Тешово! Искам първо да благодаря за поканата. За мен е голямо удоволствие да сме заедно, сред толкова хубаво жени на Тешово и Гоце Делчев! Сигурно друг път няма да ми се случи да бъда единствения мъж на хорото сред 100 хубави жени! Благодаря ви! Искам да ви пожелая много здраве, радост! Каквото пожелаете – да ви се случи!

Тешово, освен че има едни от най-хубавите и силни жени, има и много силни мъже! От тяхно име също ви поздравявам. Да се слушаме взаимно, да имаме повече щастливи моменти. Пожелавам ви успех във всички начинания.

Тази вечер, за да видят тези хубави хора от Тешово, специално съм поканил гости от Гърция – зам.-областния управител на Солун и Ставрос Дайлакис – дългогодишен депутат от Драма. Това са хора, които са помогнали много за връзката между България и Гърция.

Пожелавам ви една хубава и незабравима вечер! Ние с кмета на Тешово сме насреща – с каквото можем, ще помагаме.

Благодаря ви! За много години!”

15

Вили Мангурева: „С голямо удоволствие приех поканата. Съжалявам, че не съм присъствала до сега, но се чувствам част от селото. 33 години живея с болката и с радостта на Тешово. Имам много приятели тук. Имам 33-годишен спокоен и щастлив брак с моя съпруг. Радвам се, че успях да предам обичта и любовта и на моите синове и внучки към родното ми село. За мен Тешово си остава родното ми село! Много приятели и колеги ми казват: „Ти си от Благоевград, благоевградска Бистрица! Що търсиш у Тешово?!” Не! Нашето село си е Тешово! Когато мъжът ми ме доведе за първи път тук с първия ранен автобус, си спомням, че сутрин рано блештукаха лампите… съм си мислила: „Боже, къде ме кара този мъж? Тук ли ще ме остави, ще се върнем ли!” Радвам се сега, когато си спомням за тогава. И аз съм от балканско село – на 9 км от Благоевград, родителите ми са от там.

Уважавам, обичам тези хора, балканджии! Чисти, земни, усмихнати! Те ни чакаха на мегдана всеки път, когато идвахме с автобуса – преди 33 години!

Да не забравяме корените си! Вярвам във всички ви – и в децата и внуците ни, да пребъде, връзката да не я прекъсваме!

И едно пожелание – всички жени, присъстващи, да бъдем като Пролетта – усмихнати, слънчеви, ведри, млади – не зелени! Здрави, благословени…

Аз имам една снаха и две внучки, но си търся и снаха тешовянка! Гледам има много красиви! В Благоевград казват така: „От Тешово мъжете са трудолюбиви, а жените – красиви!”

Искам да поздравя моите близки, всички мои приятели, без които не можем! Да продължаваме тези традиции!”

17

Величка Янева: „Аз съм най-старата снаха от тук присъстващите в Тешово, с което се гордея, защото в това хубаво балканско село пристигнах през лятото на 1971 г. Впечатленията ми са много. Тъй като за първи път идвах в Тешово, моят съпруг искаше да ми създаде развлечения. Отидохме на кино, при Читалището, изненадах се от многото млади хора, красиви и усмихнати момчета и момичета. Попитах съпруга си всички те от Тешово ли са: „Да, от Тешово са”, каза той. Не можах да повярвам, че на тази надморска височина – над 1000 метра, има толкова красота! Но сега, като ви гледам всички вас тук, явно не съм сгрешила, че съм дошла в Тешово, защото сред тази красота, която е създадена в това село от вашите майки, които са ви научили на трудолюбие, на честност, на любов към селото, стоят и много, много красиви мъже, които не можем да пренебрегнем. Особено не мога да не отбележа, че имат и много добър вкус, след като са ни взели нас за снахи! Гордеем се, че са избрали нас, защото сме заслужили явно да бъдем част от вас, от вашето село, от вашия живот!”

Румяна Караджова: „Аз съм от 2 години тешовска снаха! Гордея се със село Тешово, много често го посещавам. Имам малко дете. Дори често ме питат: „Какво правиш в Тешово?” Какво правя ли? Толкова хубав климат и чист въздух, такава красива природа не бях виждала. Аз нямам село и Тешово много ми харесва. За съжаление не много млади майки го посещават, но се надявам занапред да стават все повече!”

Марияна Менкачева: „Чухме много хубави думи за тешовалии. Гордеем се с това, че и ние сме една частица от тях. Искам да пожелая много, много здраве на всички строители на тази хубава черква, която имаме, на всички дарители! Пожелавам във всяка къща да дойдат най-хубавите зетьове и най-хубавите булки! В тази хубава черква да има много сватби, венчавки и кръщавки. Пожелавам ви го от все сърце! Бъдете живи и здрави, бъдете благословени!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене