Село Мусомища пази църква със СОТ

75445-Musomishta

Жителите на гоцеделчевското село Мусомища предприемат спешни мерки за опазването на църквата си „Свети великомъченик Георги“, пише „Стандарт”. Наскоро храмът бе обран за втори път в последните няколко месеца. Дръзки крадци посегнаха на даренията в нощта срещу 13 март след разбиване на входната врата. Задигнаха 150 лева от кутията и офейкаха. При първата кражба също бяха отмъкнати пари, които били дарени от миряните.

„Не може да оставим така нещата. Ще монтираме СОТ – сигнално – охранителна техника на светата обител, за да спрем апашите. Не мога да повярвам, че има хора, които нямат страх от бога и крадат от църквите. Това е посегателство срещу всички жители на селото ни“, заяви кметът на Мусомища Иван Ламбрев. Местните хора пък са готови да организират и наряди от доброволци, които да охраняват през нощта храма от дръзките набези на крадците. Идеята им е по двама млади мъже да дебнат за неканени гости по тъмни доби в светата обител на селището. „За да не допуснем да отмъкнат и икони, и църковна утвар. Добрата новина е, че не са взели при двете кражби икони, някои от тях са много ценни“, казват жители на населеното място.

Кметове и свещеници в Пиринския край повече от година настояват за по-строги наказания за тези, които крадат от църкви, манастири и параклиси. Вместо духовници и местни жители да се чудят как да опазят църквите от кражбите, нека законодателят приеме по-строги наказания за престъпниците, твърдят те.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене