Меглена Кунева: Очаквам гражданското общество да бъде сериозен коректив и съюзник за съдебната реформа и борбата с корупцията

0000246678-article2

Очаквам гражданското общество да ни подкрепи и да бъде критичен коректив при изпълнението на законите и мерките, заложени в стратегиите за борба с корупцията и съдебната реформа. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на участието си в българо-германски форум в Берлин, посветен на ролята на гражданското общество като двигател за реформи и икономически растеж. На форума, организиран от посолството на България, участва българският евродепутат Андрей Ковачев, председателят на комисията по европейски въпроси в Народното събрание Джема Грозданова, както и представители на медиите, неправителствения сектор и бизнеса.

Кунева посочи, че до края на април в Народното събрание ще бъдат внесени законите както по съдебната реформа, така и за създаването на единен антикорупционен орган. Пред журналисти тя коментира, че бързото им приемане от парламента ще бъде силен знак за политическа воля в България и ще изпрати ясен сигнал на европейските партньори на страната ни преди устния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка през юни и съответно би имал положителен ефект за присъединяването ни в Шенген.

По-късно днес вицепремиерът ще проведе срещи с външнополитическия министър съветник на Федералния канцлер по въпросите на външната политика и сигурността Кристоф Хойсген, с когото ще обсъди перспективите за българското присъединяване в Шенген, миграцията и съвместните усилия между България и Германия в борбата с тероризма, както и общите действия в рамките на ЕС и големите европейски проекти като Плана „Юнкер“ и Енергийния съюз.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене