Над 70 млн. лв. в Публичната инвестиционна програма са за изпълнение на новите политики в секторите пътища и ВиК

път

Министерският съвет одобри разходи в размер на 70 170 хил. лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ (ПИП) за изпълнение на новите политики на Министерството на регионалното развитие в секторите пътища и ВиК. С тези средства министърът на регионалното развитие ще започне реализацията на практика на новите политики за борбата с безводието и за подобряване на състоянието на малките пътища със средства от държавния бюджет.

С днешното решение на МС се одобряват допълнителни разходи за изпълнение на проекти и програми за целите на ПИП по бюджета на МРР в размер на 20 милиона лева за програмата за решаване на проблема „Сезонен и целогодишен воден режим в някои населени места“.

Липсата на инвестиции във ВиК сектора през последните години доведе до влошаване на състоянието на ВиК съоръженията, увеличаване на процента на загуби на вода и до необходимостта от въвеждане на режим на водоснабдяване в редица населени места. В тази връзка Министерството на регионалното развитие финализира разработването на програмата за борба с безводието за 2014 г. Заедно със средствата, предвидени за изграждане на язовири през 2014 г., МРР ще инвестира общо 43 млн. лв. във водния сектор, което не се е случвало от години.

Ефектът от инвестициите в сектора водоснабдяване ще е много голям за социалното и икономическото развитие на регионите, в които от години населението е засегнато от режими на водоподаване. Изграждането на хидротехнически съоръжения в страната за първи път след 30 години ще осигури достатъчно питейната вода за населението в засегнатите райони.

Общо 50 170 хил. лв. се разпределят по бюджета на МРР за проекти, предвидени за изпълнение от Агенция „Пътна инфраструктура“. По предложение на областните управители са приоритизирани над 270 км второкласни и третокласни пътни отсечки от републиканската пътна мрежа, които не са били ремонтирани от години и са в изключително лошо състояние. Идентифицираните участъци са с интензивен трафик. Те са от ключово значение за социално-икономическото развитие на съответния регион и се очаква да генерират растеж и откриване на нови работни места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене