Японският „Бетовен“ призна, че е измамник

японец

Глух композитор от Страната на изгряващото слънце, наричан „Японския Бетовен“, призна, че някои от най-известните му творби са били написани от друг човек. 50-годишният Мамору Самурагочи разтърси страната с признанието си и засрами националния телевизионен канал NHK, съобщава агенция АФП. С това той хвърли сянка върху предстоящото изпъленение на японски състезател по фигурно пързаляне по време на Зимните олимпийски игри в Сочи, който ще танцува под неговата музика.

Самурагочи става известен в средата на 90-те години с класически композиции, сред които и саунтрак към видео игри, включително “Заразно зло“ (Resident Evil). Той представяше музиката от свое име, въпреки че има дегенеративно заболяване, което увреждаше слуха му. От 35-годишна възраст напълно не чува, но продължава да работи. Негово дело е известната в страната му „Симфония No.1, Хирошима“, написана в почит към паметта на загиналите при бомбардировките на града през 1945 г.

През 2011 г. американското списание „Тайм“ публикува интервю с него, наричайки го „Бетовен на дигиталната епоха“. „Слушам себе си. Ако се довериш на вътрешното ти усещане за звук, ще създадеш нещо, което е по-истинско. Това е като да комуникираш със сърцето. Загубата на слуха ми беше дар от Бога“, казва той в интервю за изданието. След това се прочува още повече след като държавната телевизия NHK излъчва документален филм за него през март 2013 г., озаглавен „мелодия на душата“. В него музикантът е показан да се разхожда из опустошения от цунамито на 11 март 2011 г. регион Тохуко, в който се среща с оцелели и хора, загубили близките си. Филмът показва още как той си играя с момиченце, чиято майка е загинала при бедствието и след това прави музикален реквием специално за нея, въпреки собствената си битка с болестта. В резултат зрителите в Япония купуват десетки хиляди пъти парчето му „Хиршима“. То става импровизиран химн на ударения от цунами регион, който опитва да се съживи. Наричано е „симфония на надеждата“.

Тази сутрин животът на композитора беше обявен за измама в Япония с признание от негова страна, направено от адвоката му. Самурагочи поднесе дълбоки извинения на зрителите и разкри, че е наемал чужд автор да прави някои от най-известните му композиции от 1996 г. насам. Смята се, че признанието може да е свързано със съдебно дело срещу него или заплаха за търсене на авторски права.

След като това се случи, говорител на телевизия NHK се извини на зрителите, че тя ги е подвела. „NHK разказва за него в новини и документални програми, но не успя да разбере, че той не е композирал творбите си, въпреки наблюденията си и проучванията на живота му“, посочи той пред зрителите.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене