Манфред Вебер, ЕНП: Нещата в България са извън контрол, ЕС ще наблюдава отблизо върховенството на закона

Разтревожени сме от развитието на ситуацията в България. Очевидно е, че нещата са извън контрол. ЕС трябва да се вгледа по-внимателно в спазването на върховенството на закона в България и ЕНП ще се заеме с тази задача. Това заяви председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер по време на среща с членове на ГЕРБ – Кърджали, които бяха задържани неправомерно по време на последната предизборна кампания, след което осъдиха МВР. В срещата взеха участие и председателят на 44-тото Народно събрание и член на ИК на ГЕРБ Цвета Караянчева и българските евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов.

Представителите на ГЕРБ – Кърджали запознаха Манфред Вебер как са били арестувани показно пред съгражданите си без да са извършили никакви нарушения. Задържането им е в следствие единствено на анонимни доноси. „Невинността ни беше потвърдена от българския съд и ние осъдихме МВР“, заяви Шукри Вели от ГЕРБ – Кърджали. „Единствената цел беше да уплашат хората в малките населени места и те да не отидат да гласуват. Задържаха ни и лежахме в ареста 24 часа, само защото участваме в кампанията на ГЕРБ. Заключиха ни по анонимни сигнали, защото нямаха никакви доказателства да сме вършили нещо нередно“, казаха Хюсеин Садък и Митко Хатибов, които също осъдиха МВР заради незаконните им арести.

Цвета Караянчева информира шефа на Групата на ЕНП в Европарламента, че подобни политически репресии от страна на двата служебни кабинети на президента Румен Радев бяха прилагани преди всичко към членове и симпатизанти на ГЕРБ в цялата страна. „Привикваха хората ни да подписват предупредителни протоколи, че няма да участват в купуване на гласове, без те никога да са правили подобни неща. Обискираха и задържаха единствено по анонимни сигнали. Подобни действия бяха характерни за комунистическия режим в Българи преди 1989 г., в чиито репресивни служби днешният вътрешен министър е бил следовател“, коментира още Караянчева. Тя подчерта, че с днешните срещи ГЕРБ цели не да се оплаква, а да запознае европейските институции със състоянието на демокрацията и правата и свободите на българските граждани, които са и европейски.

„Вече имаме и съдебен резултат от Вашите случаи, които доказват, че управляващите ш България не са действали по справедлив и политически коректен начин срещу европейски граждани. Ето защо Европа трябва да наблюдава отблизо какво се случва в България и ЕНП ще се заеме с това“, каза още председателят на Групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене