Създателя на Аnonymous – България проговаря пред Топ Преса!

anonymous1.jpg

Какво е Аnonymous?
– Това е една идея, създадена от така наречените хакери. За това остава напред във времето, че е хакерска група, но това не е така. Защото това е група хора, които споделят една и съща идея. Един по- добър живот да има, по добро развитие, по- добри заплати, ако щеш… Знаем основния проблем на всеки е парите.

Коя година започнахте дейността си в България?
– 2010 година, аз и един мои приятел, вече бяхме влизали в така наречените чатове на “Анонимните”. Бяхме им фенове, а ние бяхме вече в такава възраст, когато започнахме да мислим за бъдещето, започнахме да мислим какво се случва в живота ни, какво ще стане, ако се появят и деца, как ще ги гледаме…
И си направихме равносметката, че ние не сме доволни от този начин на живот в тази държава. И така се зароди идеята. Хората не искат да протестират по улиците… Страх ги е или не им пука или така на татък. Знаем, че всички българи са силни на маса. И с моя приятел си пишехме и се заформи тази идея: “Абе що не направим това и в България?!?”. И така на шега на майтап създадохме един сървър, след това направихме и чат, криптиран където вече можеха да влизат и други хора. Чрез фалшиви профили започнахме да разпространяваме, че вече има такъв сървър, такъв чат и че разполагаме с инструментите. Започнаха да влизат хора и се разраснахме.

Значи можем да кажем, че Аnonymous в България, стартират от Благоевград?
– Да, това е факт неоспорим! И много бързо идеята ни достигна до много хора. Но много от подкрепили идеята бяха деца. Аз лично бях против и повечето ги филтрирахме. И щом усетим, че някои е под 18 години го махаме от чата и не му давахме достъп до информацията.

Тези деца бяха ли сдобри компютърни умения?
– Не кой знае колко. В България са малко хората, който са наистина доста добри в компютърните среди. Дори и тези, който работят в големите фирми. Те ако бяха добри нямаше да позволят да ги пробием, нали така?

Членовете на Аnonymous, познавате ли се помежду си?
– С няколко от момчетата сме се срещали, след толкова години заедно… Но по принцип повечето не се познават. Не си знаем истинските имена, не знаем кой от къде е общо взето, освен ако някой те се изпусне без да иска.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Anonimnite_BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене