Росен Плевнелиев: В декларацията на ЕК за раждането на Европейския енергиен съюз, Югоизточна Европа е стратегически приоритет

71afe3f3542a7b83197bb015a9d6525f

Снимка: Информационна агенция „Фокус“

В декларацията на ЕК за раждането на Европейския енергиен съюз, Югоизточна Европа е стратегически приоритет. Това заяви в предаването „Събота 150” по БНРпрезидентът Росен Плевнелиев.
„Всеки път, когато Русия и Украйна спорят, България може да пострада и трябва да променим това. През 2008 година видяхме как Русия и Украйна се караха и на нас ни спряха газта. Можем да постигнем тази цел само чрез ЕК и благодарение на зараждащия се нов Европейски енергиен съюз, но зависи и от нас. Кой ни пречеше в отминалите вече 7 години да си направим газовите връзки с Гърция, с Румъния и с всички останали държави, да либерализираме пазара, да дадем възможност на други доставки?”, попита той. Според него сме на прав път, но можем и по-ефективни да бъдем. „Със сигурност и в бъдеще отново ще има конфликти. Все някой с някого ще спори, но аз съм обнадежден, защото ние успяхме да наложим, ние България, правителството, президента, министрите с това, което успяхме да постигнем в последния месец – европейски енергийни министри в България, комисарят по енергетика в България, вицепрезидентът на енергийния съюз в България. Ние успяхме да постигнем нещо много важно”, коментира Плевнелиев. „Ако погледнете внимателно в декларацията на ЕК за раждането на Европейския енергиен съюз, там Югоизточна Европа е стратегически приоритет. Там се говори за спешност на действията в Югоизточна Европа”, подчерта държавния глава и добави, че това означава, че сме защитили националния интерес. „Ще очакваме през следващите месеци и години резултати, обясни президентът. Който и да спори в бъдещето, имайки три независими доставчици на газ, ние ще спим спокойно”, поясни той.
Росен Плевнелиев подчерта, че държава като България няма достатъчно ресурси, за да може да изпълни всички желания и проекти и именно поради този факт, именно поради ограничеността на бюджетите и на публичните средства, с които разполагаме за инвестиции, трябва да имаме приоритети, а най-смислените от тях трябва да дойдат първи и трябва да бъдат осъществени. „За мен най-смисленият приоритет в областта на енергетиката е енергийната диверсификация. По същият начин са либерализация и енергийната ефективност. В Енергийният съюз, обявен от ЕК вчера, най-важното изречение е ефективност преди всичко. Тук означава, че България е на прав път, но можехме да бъдем по-бързи”, каза още президента Росен Плевнелиев.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене