Обявената от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище баба Лида Добревска живее в къща – метох на Рилския манастир, твърди: На душата става по-леко от опрощението

Без име

Баба Лида Добревска е 90-годишна, от Брезник. Тя е сладкодумна разказвачка, съхранила не само песни и обичаи, но и на тази възраст продължава апостолски да предава своя богат репертоар от народни мъдрости, обичаи, приказки на младото поколение. И до днес тя участва във фестивали и предавания, от които се връща с награди. Баба Лида е вписана от ЮНЕСКО за живо човешко съкровище. И тя наистина е едно съкровище на Граово, съхранила мъдростта и народното творчество от няколко поколения. Баба Лида живее в къща, която преди повече от век е била метох на Рилския манастир. 

5

Вчера на гости, да поискат прошка от мъдреца, дойдоха директорът на общинския музей Симеон Мильов, фолклористката Емилия Максимова, приятели. На трапезата тя бе подредила постни ястия, питка, баници, млечни продукти, както се изисква на Сирни Заговезни. Да приготви всички вкусотии й помогна дъщеря й Юлия.

На Месопусни Заговезни се слага пиле, по-голям празник в православното християнство е Сирни Заговезни, след които започват Великите пости, та чак до Великден. Венчавките пък не се допускат чак до Томина неделя.
„Прошка е ден, в който младите отиват при родители, близки, кумове да помолят, ако с нещо са прегрешили, да им бъде простено. И да се очисти, на душата става леко от опрощението”, обяснява баба Лида.
Прошка иска и възрастният, ако с нещо е сгрешил пред по-младия. И двамата си целуват ръка в знак на почит и уважение. След това всички сядат на трапезата, децата „ламкат” варено яйце, вързано на конец за гредата над софрата, за да са им здрави зъбките. Той пък е на възли, които се палят за дома, за стопаните в него, за животните. И колкото по-буйно гори конецът, толкова по-успешна ще е годината.
„Трябва да пазим традициите, да ги предаваме на децата още от детската градина. За да бъдем истински българи”, казва баба Лида
В неделя децата палят оратници и наричат „Ората, копата, дай, дядо, момата, да не ти запалим брадата”. Палят се огньове, които децата прескачат за здраве, да изпаднат бълхите, против ухапване от змии, палят се огньове и на високи места над селото, да огрее полето.
Фолклористката Емилия Максимова пък обясни, че Сирни Заговезни е празник, на който ергените да се налудуват, и допълва, че актът на прошката е всеопрощение. Тя е по-силна и от изповедта при католиците. Симеон Мильов обясни, че няма нищо общо с традицията паленето през последните години на гуми. Така само въздухът се замърсява.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене