Колегите на Борислав от Белица чули само писък, когато земята го затрупала

63850-632x358

Много детайли около трагедията с работника Борислав Казанджиев от Белица, който загина в бургаския квартал „Ветрен”, остават неясни. Борислав е бил на изкопа, за да сменя тръба от водопровод, показала дефект. Багер е изкопал дупката, за да могат двама работници да поправят аварията.В момента на инцидента Борислав и неговият колега са заварявали новата тръба, обърнати с гръб един към друг. Колегата чул писъка на Борислав и когато стигнал до него, той вече бил затрупан с пръст. На практика обаче никой не е видял момента, в която земната маса се е свлякла върху загиналия служител, съобщава „Флагман”.

„Бях на мястото около 10 минути след инцидента. Изкопът е плитък, това не е канализация, а водопровод и дълбочината е не повече от 1,5 м. Подобни изкопи не е необходимо да бъдат допълнително укрепявани. Нямам обяснение на случая. Не е имало налягане, нито голямо количество земна маса. Във фирмата ни е разпоредена вътрешна проверка, ще изчакаме и разследващите органи да направят своите заключения“, каза заместник-изпълнителният директор на фирмата-работодател на загиналия работник – „Балканстрой“ АД Александър Калапсъзов. Фирмата е изпълнител на канализацията, която в момента се полага в квартала.

Според него, загиналият работник е бил с дълги години стаж, квалифициран служител, с опит. Той е бил на трудов договор във фирмата и е със сключена застраховка.

Шефът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков също на този етап не може да направи заключение дали са взети всички мерки за безопасност на труда. Той е бил на оглед на място, в момента се прави проверка на документите на фирмата и технологията на работа. Изчистването на фактите около трагедията обаче се затруднява от липсата на пряк очевидец на случая.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене