4-ма кметове в Югозапада ударени с актове за незаконни сметища, германец отнесе глоба от 500 лв. за ивичест смок, който смятал да отнесе в дома си

DSC05395 Кметовете в Пиринско масово бяха ударени от майските проверки на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Благоевград. Градоначалниците на Разлог – Красимир Герчев, на Гоце ДелчевВладимир Москов, на Кочериново – Иван Минков, и на Кресна – Илиян Кръстев, в един и същи ден в края на миналия месец получиха актове за установяване на административно нарушение по Закона за устройство на териториите за това, че не са предприели мерки за предотвратяване на създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им.

По същия закон актове са връчени още на „Никол“ ООД – Благоевград – за водене на невярна отчетност по отпадъците на обект „пункт за смяна на масла“ в гр. Гоце Делчев, ЕТ „Костадин Аврионов“, Гоце Делчев – за неизпълнено предписание за класификация на отпадъците, ЕТ „Инвикто – Христо Миленков“, с. Черниче, община Симитли, и  „Мусала 2004“ ЕООД, Белица – за неводене на отчетност по отпадъците.

В хода на проверките с акт се уреди и Андре Пиппиг, у когото инспекторите от РИОСВ случайно откриха ивичест смок, който германецът възнамерявал да отнесе жив в родината си. Смокът е иззет, а немецът трябва да плати 500 лв. глоба, които вероятно ще го отучат да посяга на защитените видове.

Стойността на административните актовете тепърва ще се прецизира от контролната инспекция, извън тях обаче проверяващите събраха 26 500 лв. от издадени 7 наказателни постановления през месец май.

Най-сериозна е санкцията от 7000 лв., които трябва да плати ЕТ „Хрис-Буж-Христо Бужев“ – Петрич, за липса на разрешително за дейности с отпадъци. „Грос мебел“ ЕООД – гр. Тръстеник, „Нелко България“ ЕООД – Гоце Делчев, и „Еуроенерджи“ ООД – с. Катунци, община Сандански, са със санкции от по 5000 лв. за това, че не са извършили класификация на отпадъците си. Допълнително гоцеделчевската фирма ще се бръкне с още 2000 лв. за липса на 5 досиета на производствени инсталации. За липса на отчетност на отпадъците община Хаджидимово е със санкция от 2000 лв.

Най-сериозно пострада от проверките „Шаркол“ ООД – с. Крупник, община Симитли, след като РИОСВ пломбира и запечата инсталацията й за производство на дървени въглища на производствена площадка в с. Крупник.

Тази седмица инспектори от РИОСВ – Благоевград ще направят насрещна проверка в Разлог. Там на 6 юни изтече крайният срок, до който общината бе задължена да изчисти коритото на Места в района на с. Елешница, където след сигнал на електронната поща проверяващите откриха купища пластмасови опаковки, гуми, полиетилени, парцали, строителни и смесени битови отпадъци.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене