Номер едно сме по износ на студенти на Балканите

Graduates in Cap and Gown

България е номер едно по износ на студенти във Великобритания сред държавите от Балканския полуостров. Общо 6550 БГ младежи следват в британските вузове. Това отчетоха вчера ръководителите по проект „Световно образование”, пише вестник „Монитор“ в днешния си брой. С тази цифра страната ни бие съседките ни Гърция, Румъния и Турция по изтичане на млади мозъци.

Между 10 и 15% от завършващите средно образование всяка година избират да продължат обучението си зад граница, сочи статистиката на Световно образование. Това означава, че тази година се очаква около 6000 зрелостници да заминат да следват в чужбина.

До момента 2130 българи са подали документи да се обучават на Острова, което е с 30 кандидатури по-малко от миналата година, когато са кандидатствали 2160 ученици”, съобщи консултантът по проекта Светлан Данев. Той обясни спада с демографската криза и по-малкото зрелостници, които излизат от училищата тази година.

Някои факултети от топвузове в Англия не признават българските дипломи, което прави невъзможно кандидатстването на наши ученици там. Причините са субективни, обясниха консултантите. Основните аргументи на висшите училища обаче са свързани с това, че в програмите на българските школа няма достатъчно заложени часове по математика, химия, физика и биология. Така българските първокурсници идват неподготвени за следването.

Завишените изисквания на западните университети към кандидатите от последните две години превръща качеството на средното образование и оценката от матурите в решаващ фактор за прием в чужбина. Университетите във Великобритания вдигат летвата при приема на кандидатите и реално само отличниците имат шанс да бъдат приети.

По статистика на „Световно образование”, над 90% от провалените кандидатури са заради получени по-слаби оценки от матурите.

Всички новости около кандидатстването зад граница ученици и родители могат да научат на най-голямото изложение за  обучение в чужбина  „Световно образование”. То ще се проведе на 14 и 15 февруари 2015 г. в София, хотел „Балкан”, известен като бившия „Шератон”. В него ще  участват над 70 университета от Великобритания, Холандия, Германия, Дания, Белгия, Италия,  Швейцария, Полша и др. 

За първи път изложението ще представи две нови образователни дестинации като Полша и Лихтенщайн, които отварят врати за обучение на европейци чрез програмите си по английски и немски език в областта на архитектурата, бизнес специалностите, администрация, информационни системи и финанси. След София проектът ще проведе информационни дни и срещи с българските кандидати съответно в Плевен, хотел „Ростов”, на 16 февруари, във Велико Търново на 18 февруари в х-л „Премиер” и в Русе на 19 февруари в х-л „Космополитан”.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене