„Благоевград-БТ“ качва производството през 2015 г. на 18 млрд. къса цигари

Без име

55 работници от филтровия цех приеха да се преместят в Пловдив, останалите ще получат по 10 000 лв. обезщетение.

От месец юни 2014 г. Владимир Жеков е директор „Финанси и бизнес развитие“ на „Булгартабак Холдинг“, както и финансов директор на „София-БТ“ и „Благоевград-БТ“. Дотогава е бил последователно изпълнителен директор на „Техномаркет“ през 2014 г., от 2010 г. до 2013 г. е ръководител сектор „Финансов и оперативен контрол“ в „Метро Кеш енд Кери България“, от 2008 г. до 2009 г. и ръководител на отдел „Парични потоци“ в същата фирма. Владимир Жеков е магистър по макроикономика от УНСС, преди това е придобил бакалавърска степен в същия университет по специалностите „Корпоративни финанси“ и „Макроикономика“.

– Г-н Жеков, каква беше 2014 г. за „Благоевград-БТ“ АД?

– Изминалата 2014 година бе една много успешна година за „Благоевград-БТ“. Предприятието отбеляза ръст от 15% в обема на продажбите, или казано в произведени цигари – от 13,2 млрд. къса през 2013 на 15,2 милиарда къса през 2014 г. Повишението се дължи както на вътрешния пазар – 11,3%, така и на експорта – 15,2%. Ръстът в приходите от продажби е 11,8%. Предприятието инсталира една нова производствена линия, с което общият брой на пакетиращите линии във фабриката вече е 14. Компанията активно работи и по подобряването и модернизирането на процесите в производството. През 2014 г. успешно приключихме имплементирането на САП, което ни даде възможност за един нов поглед върху всеки един бизнес процес в компанията.
Горди сме и със завършването на първия випуск на „Булгартабак“ – „Академия“. Най-добрите наши колеги успяха да усвоят успешно редица управленски практики, достъпни доскоро само за служители в чужди компании с филиали у нас.

– Какво предстои през 2015 г.?

– 2015 година се очертава да бъде още по-добра и от 2014. Планираният ръст в обемите се предвижда да бъде в интервала между 15-20% и производството на фабриката да надмине 18 милиарда къса. В момента тече усилено внедряване на нова поточна линия от най-ново поколение в харманно подготвителния цех на дружеството, която ще позволи много по-добро качество на произведения краен продукт, както и значително оптимизиране на разходите за суровини и намалениe на технологичните загуби от производствения процес.

– Г-н Жеков, в началото на седмицата изтече срокът, в който работниците от филтров цех трябваше да приемат или откажат преместването си в Пловдив. Колко от тях се съгласиха на тази трансформация и при какви условия ще работят онези, които са приели да се преместят там?

– От отправените 121 предложения имаме 55 положителни отговора. Ние сме изключително удовлетворени от факта, че толкова много хора ще предприемат тази стъпка, защото първоначалните реакции бяха преобладаващо емоционални. Всичките тези 55 служители ще запазят своите сегашни нива на заплащане и социални придобивки.
Помислили сме и за колегите, които решиха да не последват филтров цех в Пловдив. Те ще получат освен дължимото по закон обезщетение от една заплата, в допълнение още три допълнителни брутни заплати. При средна заплата от 2600 лв., обезщетенията ще надхвърлят 10 000 лв. на човек. Също така те ще могат да се регистрират в Агенцията по заетостта, където до 12 месеца ще получават обезщетение за безработица.

– Решението съгласувано ли е със синдикатите?

– Синдикатите бяха уведомени непосредствено преди да научат нашите колеги. Причината за това бе, че до последния момент ръководството разглеждаше различни варианти за безопасно продължаване на производството на филтри, докато цехът беше в престой. С оглед изчерпване на запасите от произведени готови филтри, трябваше да действаме бързо и решително.

– Ще се построи ли нова технологична линия и кога? Бихте ли дали повече подробности за нея? Какви работни места ще се разкрият?

– Вече започна изготвянето на проект за разширяване на производствените мощности в цех „Производство на цигари“. Искаме да оползотворим максимално пространството, което ще се освободи от линиите за производство на филтри. Относно нови работни места, ще може да говорим с конкретика едва след избора на производствена линия.

– В приватизационния договор е заложено 15% разширяване на производството, а в случая има свиване. Има ли риск да се закрият и други цехове в „Благоевград-БТ“?

– Няма причина за опасения от свиване на производството. Факт е, че през последните няколко години дружеството не само не свива производствените си обеми, но и бележи един много устойчив ръст. Ако през 2012 обемът е бил малко над 11 млрд. къса, за последните две години той расте с по около 2 млрд. къса на година. Както вече споменах, очакванията за 2015 са той да надмине 18 млрд. Нелогично е да говорим за риск от закриване на цехове при такъв ръст в обемите.

– Знаем, че „Благоевград-БТ“ прави много за региона. Ще разкажете ли малко повече за социалната политика на дружеството?

детска площадка

– Социалната политика на дружеството е изключително мащабна и всеобхватна. Тя е съсредоточена както към нашите служители и техните семейства, така и към региона и обществото като цяло. Стажантската ни програма е все по-популярна и търсена сред студентите от различни висши учебни заведения в България. През 2013 и 2014 г. 20 студенти участваха в нея, а десет от тях останаха на постоянен договор в дружеството.
Освен това имаме редовна практика да оказваме финансова подкрепа за местни общностни дейности и проекти под формата на дарения, спонсорство и благотворителност. Сред по-значимите инициативи са даренията за апаратура за благоевградската болница, дарения за Дома за деца, лишени от родителски права, финансова подкрепа за училища и детски градини на територията на общината. Също така подпомагаме и дейността на различни институции и лица, работещи в сферата на изкуството и културата, между които са Драматичният театър, Общински младежки дом, Благоевградски младежки театър, читалище „Никола Вапцаров“, регионална библиотека „Димитър Талев“ и др. Множество са и случаите, в които сме предоставяли дарения за лечение на различни лица от региона, както и за закупуване на технически помощни средства на лица с увреждания.
Записа ИВАН ВЪЛКАНОВ/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене