Нова схема и нарушения за милиони при ремонтите на пътища

Нова схема с неправомерно изразходване на средства за ремонти на пътищата в страната оповести властта. Злоупотребите са установени при поддръжката на републиканската пътна мрежа, алармираха от МРРБ. Разкритията бяха обявени на брифинг в министерството. По думите на министър Виолета Комитова у нас през годините основните ремонти на пътищата са се извършвали като текущи. Причината – така цената е по-ниска и гаранциите за ремонта са по-малки.

“Установихме, че тази практика е прилагана през 2018, 2019 и 2020 г. Заварихме същата ситуация и през 2021 г. Фирмите започват с 400 млн. лева, допълнително им се дават задания до 1,5 млрд. лева и на края на годината парите им се отпускат с постановление на Министерски съвет. Така всяка година им се отпускат около 1,5 млрд. лева за пътна поддръжка”, заяви Комитова.

Тя даде още разяснения по схемата: “Ние заварихме 5-годишни договори с фирми за области. Сдруженията отговарят за пътната поддръжка. Договорите са сключени за срок от 2019-та до 2024 г. Спечелени са с обществена поръчка. Констатирахме финансови несъответствия. Например в област Х фирмата трябва да осъществява поръчката за 20 млн. лева, а със дадени задания от АПИ фирмата е извършила работа за 200 млн. лева. Заварихме дефицит. Всички дейности имат общ бюджет от около 400 млн. лева, а фирмите имат претенции за извършена работа за 1,5 млрд. лева. Тези пари не са осигурени в бюджета”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене