Дъновистите от Югозапада смутени от разкъсаните кръгове на тазгодишната Паневритмия

Братските групи на Бялото братство в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев останаха доста смутени от тазгодишната Лятна духовна школа и тържествената Паневритмия, с която последователите на Дънов посрещат на 19 август Космическата Нова година на Седемте Рилски езера. Причината е, че за пръв път братството разкъсало 5-те кръга, с които членовете му трябва да посрещнат слънцето. Според описанията на дъновистите четвъртият кръг всъщност не бил кръг, защото започвал от “нищото”, а в противоположния край петият кръг не се затварял, а се „веел“.

„Още на 16-и и 17-и август имаше хора, които нарочно не се съединяваха правилно с другите пред тях, сякаш се страхуваха от зараза, и, естествено, кръгът не беше концентричен, а къдрав”, разказа дъновистка. „При това положение въртеливото движение разкъсваше кръга и така се получаваше „опашка”. Да не говорим, че в желанието да сме в по-вътрешен кръг влизаха много повече хора от необходимото. И така вместо да има достатъчно разстояние, се получи гъстота, която попречи на играта и в движение разширяваше кръга”.

Според неин съидейник от години в „белите“ среди витае някаква наивна представа за по-сигурно зареждане с енергия, ако танцуващ се нареди в някой от вътрешните кръгове, поради което при формирането на лъчите всички хуквали навътре, още повече че там се играело по-лесно заради необходимите по-малки крачки.

Дъновистите са на мнение, че тази година като цяло никой не следвал правилата на Паневритмията, в която двойките трябва да са на точно определено разстояние една от друга, затова всичко се изродило.

„Ако е допуснато да се играе без затворени кръгове, в името на „бройки”, е грубо нарушение на окултно правило и ползата от Паневритмията намалява, защото енергиите изтичат“, категоричен е един от участвалите в школата.

Част от братята пък са на мнение, че „светът навлиза със своите закони в кръговете на Паневритмията, водейки до хаос… неразбиране и опорочаване на духовната практика”.

Доста негативизъм сред последователите на Дънов и последвали коментари събраха и децата в района на лагера и неспирният бебешки плач. Според част от дъновистите с воденето им високо в Рила родителите на най-малките ги измъчват, защото климатът в планината е доста променлив, битовите и хигиенни условия също не са подходящи за невръстни деца.

Една от членуващите в гоцеделчевската група дъновистка опитала да изкаже на висок глас мнението си, че Рила е крайно неподходяща за толкова малки деца, но другите й изшъткали, че е редно да си затваря устата, защото едно от децата е внучето на председателя на Общество Бяло братство Слав Славов. Като цяло преобладаващото мнение на дъновистите е, че в Лятната духовна школа в Рила трябва да се качват само деца над 12-г. възраст.

Не на последно място е и продължителността на Лятната духовна школа в Рила. Дъновистите са на езерата от 1 август и ще останат там до 23 август. Традиционно всяка от групите последователи на Учителя Петър Дънов в един или два дни от престоя край езерата готви топла храна за останалите дъновисти. Тази година на 3 август групите на Бялото братство от Благоевград и Дупница нахранили съидейниците си с постен зрял боб, а на 14 август благоевградчани завъртели един казан с леща.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене