Гърция се готви за конфронтация с партньорите си в Еврозоната

янис варуфакис

Снимка: REUTERS

Ябълката на раздора е исканият мостов кредит от правителството в Атина

Гърция се готви за задаваща се конфронтация с партньорите си от еврозоната следващата седмица заради условията по спасителната програма за страната, пише „Индипендънт“. Източник от гръцкото правителство обеща на срещата на Еврогрупата следващата сряда, ръководената от СИРИЗА коалиция да не отстъпва от категоричната си позиция и да поиска цялостна промяна на условията в програмата за финансова подкрепа за страната.

„Няма да приемем споразумение, което не е свързано с нова програма“, каза източникът. Вместо това, Гърция ще поиска „мостово споразумение“, докато Атина бъде в състояние да представи за одобрение нова програма за гръцкия дълг и реформи.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отправи предложението за мостов кредит след среща с германския си колега Волфганг Шойбле в четвъртък. Това предложение обаче очевидно е отхвърляно от председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум, който каза пред репортери в Хага, че ЕС не предоставя такива кредити. Диселблум добави: „Възможно е удължаване, стига те да се ангажират цялостно с програмата“. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене