Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Καβάλας (αρχαία Νεάπολη) και τους Φιλίππους, μέρη που έγιναν ορόσημα για την εξάπλωση του Ευαγγελίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αγία Λυδία η Φιλιππησία: Η Πύλη του Χριστιανισμού στην Ευρώπη

Ο ναός-βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας ιστορίας των Φιλίππων.

Στις 20 Μαΐου (εχθές), η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, μιας μορφής που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Χριστιανισμού, καθώς αναγνωρίζεται ως η πρώτη γυναίκα που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη. Η ιστορία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη της Καβάλας (αρχαία Νεάπολη) και τους Φιλίππους, μέρη που έγιναν ορόσημα για την εξάπλωση του Ευαγγελίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Άφιξη του Αποστόλου Παύλου και η Βάπτιση της Λυδίας

Καταγόμενη από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας, η Λυδία ήταν μια επιτυχημένη πορφυροπώλιδα, δηλαδή έμπορος του πολύτιμου πορφυρού υφάσματος. Ήταν μια ευσεβής γυναίκα, «σεβομένη τον Θεόν», όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων – ένα ιερό κείμενο που περιγράφει λεπτομερώς τα πρώτα βήματα της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Το καλοκαίρι του 49 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος, συνοδευόμενος από τους Τιμόθεο, Σίλα και Λουκά, αποβιβάστηκε στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης (σημερινή Καβάλα). Ήταν η πρώτη φορά που ο Απόστολος των Εθνών πάτησε το πόδι του σε ευρωπαϊκό έδαφος, φέρνοντας το μήνυμα του Ευαγγελίου. Διασχίζοντας την Εγνατία Οδό, έφτασε στην περίφημη πόλη των Φιλίππων. Εκεί, στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, κοντά στα τείχη της πόλης, ο Παύλος κήρυξε το λόγο του Θεού σε μια ομάδα γυναικών. Ανάμεσά τους ήταν και η Λυδία, η οποία με ανοιχτή καρδιά δέχτηκε το μήνυμα και βαφτίστηκε, μαζί με ολόκληρη την οικογένειά της, σηματοδοτώντας την απαρχή του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.

Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας: Ένας Τόπος Προσκυνήματος και Ιστορίας

Ελάχιστα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ξεκίνησε η ανέγερση ενός μνημειώδους ναού-βαπτιστηρίου αφιερωμένου στην Αγία Λυδία. Αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα, που εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο λατρευτικό κέντρο, προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές από κάθε δόγμα, οι οποίοι έρχονται να προσευχηθούν, να θαυμάσουν το φυσικό κάλλος της περιοχής και να νιώσουν την ιστορική ατμόσφαιρα.

Ο ιερός ναός ξεχωρίζει για την σύγχρονη αρχιτεκτονική και την πλούσια ψηφιδωτή τέχνη, που συμπληρώνεται από εντυπωσιακά βιτρό. Στο κέντρο του δεσπόζει μια μαρμάρινη κολυμπήθρα, ενώ η συνολική μαρμάρινη επένδυση του κτιρίου προσδίδει μια αίσθηση βυζαντινής μεγαλοπρέπειας. Ο εξωτερικός χώρος είναι εξίσου μαγευτικός, με το υπαίθριο βαπτιστήριο κάτω από αιωνόβια πλατάνια και τις οξείες, δίπλα στα τρεχούμενα νερά του Ζυγάκτη. Αυτός ο χώρος έχει γίνει τόπος προσευχής για χριστιανούς από όλο τον κόσμο, κυρίως καθολικούς και προτεστάντες, οι οποίοι τον αποκαλούν συχνά «δεύτερο Ιορδάνη».

Η ανάδειξη και προβολή του βαπτιστηρίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιο, ο οποίος συνέβαλε στην καθιέρωσή του ως έναν ιερό τόπο παγκόσμιας διάστασης. Τα περίτεχνα ψηφιδωτά, έργα του διακεκριμένου αγιογράφου Βλάση Τσοτσώνη, κοσμούν το εσωτερικό του ναού, με την ψηφιδωτή αναπαράσταση της βάφτισης του Ιησού στον τρούλο και το ψηφιδωτό δάπεδο με τις περιοδείες του Αποστόλου Παύλου να προκαλούν δέος.

Ο ναός-βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο και αναπόσπαστο κομμάτι της πλούσιας ιστορίας των Φιλίππων. Είναι ένα μέρος όπου η γαλήνη της φύσης, ο ήχος των φύλλων και το κελάρυσμα του νερού συνδυάζονται με την πνευματική κληρονομιά, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search