Европарламентът обсъжда случващото се в Украйна, посрещнаха Зеленски като герой

Войната в Украйна е сблъсък между върховенството на правото и правото на пушката. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в извънредния дебат в Европейския парламент.

Украинците носят факела на свободата заради всеки от нас, показват огромна смелост и са истинско вдъхновение, добави тя. Фон дер Лайен заяви, че пътят на Украйна до ЕС е дълъг и че трябва войната да спре. По нейните думи едва ли сред евродепутатите някой се съмнява, че мястото на украинците е в европейското семейство. Русия също е на кръстопът, засегнати са дългосрочните интереси на руснаците и все повече от тях го осъзнават. Има и друга Русия, отвъд кръга на Путин, и на нея казваме, че има нашата подкрепа, добави тя.

Фон дер Лайен призова ЕС да увеличи производството на възобновяема енергия, за да намали енергийната зависимост от Русия. Вярвам, че европейците добре разбират нуждата да се изправим срещу тази жестока агресия. Това ще има цена, но ще я платим, защото свободата е безценна, посочи председателят на ЕК. Заложена е съдбата на Украйна, но и нашето бъдеще е в залог. Отговорът ни на Русия днес ще определи бъдещето на международната система, посочи Фон дер Лайен.

Тя нарече последните дни „Часът на истината за Европа“. Сигурността ни не е даденост. Путин реши, че Украйна не може да съществува. Това никога няма да стане, никога няма да го приемем, заяви председателят на ЕК. Тя съобщи, че комисията ще предложи предоставяне на специална закрила за украинските бежанци, за да бъдат спокойни, че имат продължителна подкрепа. Председателят на ЕК добави, че ЕС ще запорира и цялото останало имущество на руските олигарси.

На крака и с аплодисменти евродепутатите посрещнаха изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски в рамките на извънредното заседание на Европейския парламент днес. Зеленски държа реч по видеовръзка от Киев.

Зеленски се закани, че никой и нищо няма да пречупи неговия народ. Украинците оказват неочаквано сериозна съпротива на многобройната и тежко въоръжена руска армия. Зеленски каза още, че е дошло времето Европа не просто да заяви, а да докаже че е близък съюзник на Украйна. Президентът още веднъж призова, страната му да бъде приета по ускорена процедура в Европейския съюз.

„Днес се изказвам от името на моите съграждани, гражданите на Украйна, които защитават страната си, като плащат най-високата цена. Те защитават свободата. Много се радвам, че чух вашето слово. Усещам общата ви нагласа, вие сте единни – всички държави в ЕС. Жалко е, че сега всички ние в Украйна плащаме тази висока цена. Това е трагедия за всеки един украинец и за нашата държава. Хиляди вече са убити”, заяви в изказването си Зеленски.

„Имаме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ – най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често казваме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се радвам, че може да видите с очите си онова, което се случва. Ние наистина ще победим, убеден съм, че това ще се случи”, категоричен бе украинският президент.

„Често се казва, че Украйна е избрала да върви по пътя към Европа. Това е нашият основен стремеж. Искам да чуя това и от вас, за да може всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор”, призова Зеленски.

Украинският президент обясни пред евродепутатите, че Украйна е блокирана – никой не може да влезе или излезе. „Всеки един площад ще бъде наричан „Площад на свободата”. Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци. Желанието ни е да видим децата си живи”, каза Зеленски и допълни, че през вчерашния ден са убити 16 деца.

„Путин ще продължава да твърди, че това е някаква специална операция и се унищожава военна инфраструктура. Има ли деца обаче на местата, където се намира военната инфраструктура? 16 деца загинаха – вчера! Украинците са силно мотивирани. Ние се борим за своите права и свободи, за живота и за оцеляването си. Това е висшата мотивация у нас. Ние желаем да бъдем равнопоставени членове на Европа. Мисля, че днес ние доказваме и демонстрираме, че това е нашето желание”, допълни той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене